Altın ve döviz vergisine yüzde 500 zam! Bin dolar alan 10 dolar vergi verecek

Bankaların çıkardığı ve vergisi düşük olduğu için daha çok mevduat yerine tercih edilen finansman bonoları ile döviz ve altın alımında alınan vergiler yükseltildi.

Altın ve döviz vergisine yüzde 500 zam! Bin dolar alan 10 dolar vergi verecek
  • 25 Mayıs 2020, Pazartesi 1:11

Kambiyo muamelelerinde döviz satış tutarı üzerinden yüzde 1 vergi alınması kararı  Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi gazetede yayımlandı. Altın ve döviz alış ve satışında uygulanan vergi, 5 kat artırılarak binde 2’den yüzde 1 düzeyine yükseltildi. Karar, ‘Serbest piyasa ekonomisinden uzaklaşma’ olarak yorumlandı.

Gider Vergileri Kanunu’na ek bir madde eklenerek döviz alışverişine yüzde 1 oranında vergi getirildi. Yani bin dolar alan 10 dolar vergi ödeyecek. Profesör Dr. Özgür Demirtaş, “Döviz işlemlerindeki vergi oranı eskisinin 5 Katına çıkarıldı” yorumunu yaptı.

Finansman Bonoları ile 1 yıldan Kısa Vadeli Kira Sertifikalarının elden çıkarılmasına da yüzde 15 stopaj geldi . Eski oran yüzde 10 du.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, finansman bonosundan alınan yüzde 10 düzeyindeki vergi yüzde 15’e çıkarılarak, mevduatın vergisi ile eşitlendi.

Döviz ve altın alım satımında uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi de (BSMV) “binde 2″den “yüzde 1” düzeyine yükseltildi. Bundan sonra her 100 dolar alımında 1 dolar vergi olarak verilecek. Bireysel yatırımcılar için finansman bonosunun vergisi de yükseltilirken, kurumsal yatırımcılar için vergi ‘0’ olarak uygulanmaya devam edecek.

UZMANLAR: BÜYÜK HATA

Uzmanlar, bunu çok büyük bir hata olarak değerlendirdi; İnsanların vergi vermemek için elden dövizle ödeme yapmaya başlayacağı, işlemlerin kayıt dışına çıkacağı, tahtakale piyasasının tekrar hareketleneceği ve TL’nin kullanımı da bu karardan olumsuz etkileneceği uyarısı yaptı.

Ekonımist Uğur Gürses, “Döviz Swap’ı peşinde koşan, son 10 yılın rekor döviz borçlanmasını yapan ekonomi yönetimi, vergi artışı ile vatandaşa ve şirketlere siz koşmayın diyor. TL’ye yatırım yapanları cezalandırıyor” diye yazdı.

İKTİDARDAN BAYRAM ŞEKERİ!

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “İktidardan bayram şekeri” yorumunu yaparak, “Döviz-altın alış- satış vergisi YÜZDE 500 artışla, BİNDE 2’den YÜZDE 1’e yükseltildi. Katar parası işe yaramadı. Bankalar, kuyumcular kapalı, sokağa çıkmak yasak ama iktidar bayram günü 3-5 dolar, 1-2 gram altın bulma derdinde! Demek durum çok vahim!” dedi.

PATRONLAR KAPSAM DIŞI BIRAKILDI

Sanayi Sicil Belgesi ve İhracatçı Birlikleri’ne üye olan patronlar ise bu döviz alıp satma vergisinden muaf tutuldu.

Kurumsal yatırımcılar için ise finansman bonolarında stopaj oranı yüzde sıfır olarak uygulanmaya devam edecek.

Buna karşılık, şu kambiyo işlemlerde ise BSMV sıfır oranında uygulanıyor:

* Bankalar ile yetkili müesseselerin kendi aralarında veya birbirlerine yaptıkları kambiyo satışları.

* Hazine ve Maliye Bakanlığına yapılan kambiyo satışları.

* Döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak, döviz kredisi kullanılan ya da kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi borçlusuna yapılan kambiyo satışları.

* Sanayi sicil belgesini haiz işletmelere yapılan kambiyo satışları.

* İhracatçı Birliklerine üye olan ihracatçılara yapılan kambiyo satışları.

2568 karar sayısı ile, “13/7/1956 Tarihli ve 6802 Sayılı Gider Vergileri Kanununun 33 üncü Maddesinde Yer Alan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi Nispetlerinin Tespiti Hakkındaki 28/8/1998 Tarihli ve 98/11591 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Eki Kararda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Karar” resmi gazetede şöyle yayımlandı.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık