Bakan Ağbal, 'vergi affı'nın ayrıntılarını açıkladı
MALİYE Bakanı Naci Ağbal, alacakların yeniden yapılandırılması kanunu kapsamında 6.3 milyon kişinin borcunu yapılandırabileceğini belirterek, "Vergi dairelerindeki yaklaşık 6.3 milyon vatandaşımız bu kanun hükümlerinden yararlanacak. 6.3 milyon borçlu içerisinde 3.9 milyon vatandaşımızın borcu motorlu taşıtlar vergisinden geliyor. Varsa cezasını almayacağız hem de faizlerde büyük oranda indirime gidiyoruz" dedi.
"TAKSİTLE VE DAHA AZ TUTARDA ÖDEME İMKANI GETİRİLMEKTEDİR"
Maliye Bakanı Ağbal, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun hakkında basın toplantısı düzenledi. Bakan Ağbal, "Vatandaşımızla vergi daireleri arasında devam eden davalar var. Bu davaları ortadan kaldıracak şekilde vergide indirim yapıyoruz. Cezaları da ortadan kaldırıyoruz" ifadelerini kullandı.
Yeniden yapılandırma kanunun en geniş kapsamlı düzenlemesinin vergi alacaklarıyla ilgili olduğunu belirten Ağbal, "Bu yasayla vatandaşlarımızın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na ve Orman Genel Müdürlüğü'ne olan borçlarını yapılandırıyoruz. Hangi vergi türü olursa olsun, hangi vergi olursa olsun yeniden yapılandırma kanunu kapsamında taksitle ve daha az tutarda ödeme imkanı getirilmektedir. Bu kanundan vatandaşlarımız yararlanırsa vergi dairesine geçmişten gelen bir vergi cezası borcu varsa vergi cezalarını tamamen kaldırıyoruz" diye konuştu.
"3.9 MİLYON VATANDAŞIMIZIN BORCU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNDEN"
Motorlu taşıtlar vergisiyle ilgili yeniden yapılandırma kapsamında varsa ceza alınmayacağını bildiren Ağbal, "Vergi dairelerindeki yaklaşık 6.3 milyon vatandaşımız bu kanun hükümlerinden yararlanacak. 6.3 milyon borçlu içerisinde 3.9 milyon vatandaşımızın borcu motorlu taşıtlar vergisinden geliyor. Varsa cezasını almayacağız hem de faizlerde büyük oranda indirime gidiyoruz. Bu kanun kapsamında trafik para cezası borcu olan 4.2 milyon vatandaşımız var. YURT-KUR'a öğrenim kredisi borcu olan tüm vatandaşlarımız, öğrencilerimiz bu kanundan yararlanabilecek" dedi.
"TEMMUZ AYI YENİDEN YAPILANDIRMA KAPSAMINA DAHİL DEĞİL"
Yeniden yapılandırma kanununun Temmuz ayını kapsamayacağını vurgulayan Ağbal, "Yapılan yasal düzenlemeye göre, 2016 Haziran ayı ve önceki dönemleri kapsıyor. Herhangi bir vatandaşımızın bu senenin haziran ayı ve önceki aylara, önceki yıllara isabet eden bir borcu varsa bu kanun hükümlerinden yararlanacak. Temmuz ayı yani geçtiğimiz ay herhangi bir şekilde bu kanun kapsamında yeniden yapılandırma kapsamına dahil değildir. 2016 Haziran ayı temel dönem olarak belirlenmiştir" açıklamasında bulundu.
"GECİKME ZAMMINI, GECİKME FAİZİNİ TAMAMEN SİLİYORUZ"
Gecikme faizinin alınmayacağının da altını çizen Bakan Ağbal, "Biz diyoruz ki gelin, bu kanun kapsamında müracaat edin, borcun aslını ödeyin. Buna bağlı olarak ortaya çıkan gecikme zammında, gecikme faizinde önemli indirimler yapalım. Burada gecikme zammını, gecikme faizini tamamen siliyoruz" dedi.
"CUMHURBAŞKANI'MIZ ONAYLARSA BU AY İÇERİSİNDE YASALAŞMIŞ OLACAK"
Kanunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasıyla birlikte Ekim ayının sonuna kadar kanuna ilişkin müracaat yapılabileceğini duyuran Bakan Ağbal, "Bu kanun inşallah Cumhurbaşkanı'mız onaylarsa bu ay içerisinde yasalaşmış olacak. Bu durumda müracaat süresi Ekim ayının sonu. Ben vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyorum. Ekim ayının sonunu beklemeyin. Bir an önce gelin vergi dairesine olan borcunuzu ödemek için müracaatta bulunun. Son günü beklemeyin. Vatandaşlarımız bir an önce vergi dairelerine gelsinler, müracaatları yapsınlar" ifadelerini kullandı.
GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNE İNDİRİM
Maliye Bakanı Ağbal, vergi borçlarıyla ilgili de şunları kaydetti: "Önümüzdeki aylarda yapacağımız düzenlemelerden bir tanesi de bu olacak. Vergi borçlarını düzenli bir şekilde ödeyen, geçmişe ilişkin yükümlülükleriyle ilgili herhangi bir sorunu olmayan, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerimize belli bir oranda bir indirim nasıl yapabiliriz; o çalışmayı da yapınca sizlerle paylaşırız. Hali hazırda bu çalışmayı yapıyoruz"
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!