Konutta yeni değerleme düzenlemesi yabancıyı kaçırıyor

Global dünyanın yatırımcısını Türkiye’nin önde gelen yatırımcılarıyla buluşturan Golden Sign Kurucu Ortağı Gül Gül, yabancıya satışta devreye alınan yeni ekspertiz düzenlemesinin sektöre zarar verdiğini söyledi. Gül “Uygulama, sektöre maddi ve manevi zarar veriyor. Olumlu beklentiler tersine döndü, yabancı yatırımcı kaçıyor. Yeni bir düzenlemeyle bu durum telafi edilmezse satışlar düşer” dedi.

Konutta yeni değerleme düzenlemesi yabancıyı kaçırıyor
  • 03 Kasım 2021, Çarşamba 16:55

Konut ve ticari alanlarında global yatırımcılara yatırım danışmanlığı hizmeti veren Golden Sign Kurucu Ortağı Gül Gül, yeni değerleme düzenlemesi sonrasında yabancıya yapılan  gayrimenkul satışlarının alarm vermeye başladığına dikkat çekti. Gayrimenkullerin değerlemesiyle ilgili yaklaşık 1.5 ay önce yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte değerleme uzmanının otomatik olarak atanmaya başladığını hatırlatan Gül, bu uygulamanın sektöre zarar verdiğini söyledi.

Düzenlemeyle sektörle ilgili olumlu ve umut dolu beklentilerin olumsuza döndüğüne dikkat çeken Gül, bu uygulamanın konut satışında en çok ihtiyaç duyulan güven duygusunu zedelediğini dile getirdi.

 

Maddi ve manevi zarar veriyor

Düzenlemede değişiklik yapılmaması halinde satışların düşeceğini söyleyen Gül Gül, yabancı yatırımcının, aldığı gayrimenkulün ekspertiz değeri vatandaşlık almak için gereken 250 bin doların altında kalınca satışı iptal yoluna gittiğinin altını çizdi.

Gül, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Yabancıya gayrimenkul satışında önceden anlaşmalı olarak görev alan uzman artık otomatik olarak atanıyor. Ekspertiz raporları teminat amaçlı hazırlanıyor ancak raporlardaki değerlerle gayrimenkulün piyasa fiyatı arasında yüzde 45'e varan değer farkı yabancı yatırımcının güvenini sarsıyor. Bu hem itibara zarar veriyor hem de sektöre maddi zarar veriyor. Düzenlemede değişikliğe gidilmemesi halinde satışlar düşecek ve sektör ağır zarar görecek. Yabancı yatırımcı bu şekilde, vatandaşlık için gerekli olan 250 bin dolarlık bedele ulaşamıyor. Otomatik değerlemenin devreye girdiği günden bugüne yaşanan zararın 500 milyon liraya dayandığını görüyoruz. Bu şekilde yılsonunda yabancıya 50 bin adetlik satış hedefinin tutması hedefinden de çok uzaklaşmış oluyoruz” diye konuştu.

Yabancıya satış bu zamanda çok kıymetli

Önceki uygulamada satış yapan kişi ya da firmaların istedikleri değerleme şirketi ile çalışma hakkının bulunduğuna dikkat çeken Gül Gül, yeni düzenlemeyle firmaların ekspertiz işlemini anlaşmalı olduğu değerleme şirketiyle yapmasının önünün kapandığını belirtti.

Uygulamayla ilgili bilgi veren Gül “Gayrimenkul alan yabancı yatırımcı, aldığı evin ekspertiz değerinin satış fiyatının altında kalması ve vatandaşlık alamaması satın almayı iptal etmesine neden oluyor. Bu fiyatlama farkı inşaat firmalarının brüt metrekareyi, ekspertiz raporlarının ise net metrekareyi baz almasından kaynaklanıyor. İç talebin durduğu bir dönemde yabancıya yapılan satış çok çok kıymetli, bunu unutmamak gerekiyor. Tedbirleri buna göre almak gerekiyor” dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık