Asgari ücret artışının faturası taşeron işçilere çıkarıldı
AKP Hükümeti, asgari ücreti seçim vaadi doğrultusunda 1300 liraya çıkardı ama faturası taşeron işçilere çıkarıldı. Türk-İş'e bağlı Tes-İş, Koop-İş, Sağlık-İş, Tez-Koop-İş ve Belediye-İş ile Güvenlik-İş'te örgütlü taşeron işçilerin Yüksek Hakem Kurulu'ndaki (YHK) toplusözleşmelerine yüzde 1 zam yapıldı
- 18 Şubat 2016, Perşembe 19:55
- A-
- A+
Ayrıca daha önce 20 gün olan ikramiyeler de 10 güne düşürülüyor. İşçilere verilen zamlar, sendika aidatını bile karşılamaktan uzak. Sendikacılar, sendikasızlaştırma çabasına dikkat çekiyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise bu hak gaspı karşısında “Böyle giderse YHK'ndan üyelerimizi çekeriz” dedi.
12 Eylül darbecilerinin ürünü olan Yüksek Hakem Kurulu (YHK) bugünlerde AKP'nin de sıkı sıkıya sarıldığı bir kurul haline geldi. Hükümet, YÖK, Çalışma Genel Müdürü ile Yargıtay 9. Daire'den bir temsilci, iki işveren, iki işçi temsilcisi toplam 8 üyesi olan YHK, taşeron işçileri ilgilendiren on bine yakın sözleşmede yüzde 1 zam veriyor. Gerekçe olarak “Asgari ücretin 1300 lira olmasını, yüzde 30 zam yapılmasını” gösteren YHK, yüzde 1 zam dışında, işçilerin 20 günlük ikramiyelerini de 10 güne düşürüyor.
'PİRİNCE GİDERKEN, BULGURDAN OLDUK'
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Çalışma Bakanı'na da bu tabloyu anlattıklarını ve enflasyonun yüzde 10 olduğu bir dönemde yüzde 1 zammı kabul etmenin mümkün olmadığını anlattıklarını söyledi. İşten çıkarmaların da devam ettiğini belirten Atalay, asgari ücret artışını kastederek, “Biz pirince giderken bulgurdan olduk böyle bir tablo var” dedi.
YHK'nda iki üyelerinin olduğunu ve böyle giderse önümüzdeki günlerde üyelerini çekecekleri belirten Atalay, Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı'nın tarafsız bir kurum olması gereken YHK'na dayatmada bulunduğunu söyledi.
İKRAMİYELER DE DÜŞÜRÜLDÜ
Üyeleriyle Maliye Bakanlığı önünde protesto eylemi de yapan Güvenlik-İş Genel Başkanı Ömer Çağrıcı, 24 bin üyelerinden 11-12 binini ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinin YHK'nda olduğunu söyledi. Asgari ücret 1300 liraya çıkarılmadan önce YHK'ndan çıkan kararlarda günlük 4-5 lira zam ve 20 günlük ikramiyeler aldıklarını belirten Çağrıcı, “Ancak asgari ücrete zam yapıldıktan sonra YHK'den elime sözleşme gelince şok yaşadım. Yüzde 1 zam ve 10'ar günden yılda iki kez 20 günlük ikramiye 5-5 olmak üzere 10 güne düşürmüşler” dedi. Ayrıca 6'şar aylık halinde yılda iki kez zam alırken, şimdi yıllık yüzde 1 zam verildiğini de dile getiren Çağrıcı, verilen zammın sendika aidatını bile karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.
“Özel güvenlikte maaş ortalaması 1500-2000 lira. Sendika aidatı da brüt çıplak yevmiye olarak 50-60 lira. Şimdi verdikleri zam aylık 20 liraya denk geliyor. Verilen zam aidatı bile karşılamıyor” diyen Çağrıcı, üyelerin “yüzde 1 zam alacaksak sendikaya niye üye olduk, niye aidat ödeyelim” diye itiraz ettiklerini söyledi.
‘MAAŞI DÜŞÜR, SENDİKAYI İTİBARSIZLAŞTIR’
AKP, CHP ve MHP'li belediyelerde de mağdur edildiklerini aktaran Çağrıcı, “Bu belediyeler de 'asgari ücrete zam geldi' diye asgari ücreti 1647'den uygulamıyorlar. Sözleşmelerimiz şöyledir, asgari ücretin yüzde 30- 40 fazlası. 1647 lira olunca asgari ücret, sözleşmeleri yüzde 5'lere, 10'lara çekmeye başladılar. Güvenlik 1 Ocak'tan önce 2 bin lira maaş alıyorsa şimdi 1700-1800 liraya düştü. Bu arada her şeye de zam geldi, ama taşeronun maaşları düştü” diye konuştu. Çağrıcı kiralık işçilik düzenlemesine de atıf yaparak, “Sendikasızlaştırma çabası var, sendikaların itibarsızlaştırılması için her şey yapılıyor” dedi
BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!