BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU, TÜRK-İŞ’İ ZİYARET ETTİ..
Başbakan Ahmet Davutoğlu TÜRK-İŞ Genel Merkezini ziyaret etti.
25.03.2015 tarihinde gerçekleşen ziyarette Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Genel Sekreter Pevrul Kavlak, Genel Mali Sekreter Ramazan Ağar, Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar ve Soma’dan gelen bir madenci ailesi karşıladı.
Genel Başkan Atalay’ı makamında ziyaret ettikten sonra basın mensuplarına açıklama yapan Davutoğlu; TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile gündemdeki bütün konuları, seçimler sonrası ve 2023'e giderken Türkiye'nin atacağı adımları detaylı şekilde ele aldıklarını belirtip, Konfederasyon yöneticilerine teşekkür etti.
Davutoğlu, Türkiye'nin G-20 dönem başkanı olduğunu, L-20'de de Türkiye'yi TÜRK-İŞ'in temsil ettiğini anımsattı.
İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ
Hükümeti kurar kurmaz iş güvenliği konusunu ele aldıklarını belirtip, Meclis takvimi içerisinde de sürecin tamamlandığını, önümüzdeki günlerde iş güvenliğine ilişkin yasanın Meclis'ten çıkacağını bildirdi.
Görüşmede, Soma'da hayatını kaybeden bir işçinin eşi ve kızıyla bir araya geldiklerini anlatan Davutoğlu, İş güvenliği alanında gerekli olan bütün adımların atıldığını belirtip, mesleki yeterlilik de dahil olmak üzere yapılacaklarla iş güvenliğinin sağlam bir zemine kavuşturulacağını dile getirdi.
KADIN ÇALIŞANLAR
Görüşmede Genel Başkan Atalay’a daha çok kadın sendikacıyı üst görevlerde görmek istediğini söylediğini aktaran Davutoğlu, kadınların emek dünyasına katkı sağlayan, emekçileri yetiştiren anneler olarak da her yerde temsili hak ettiklerini belirtti.
Davutoğlu, diğer tüm toplum kesimlerinde olduğu gibi sendikal alanda da kadınlarının üst düzeyde yer almasından duyacakları memnuniyeti dile getirdi.
Kadın çalışanlarla ilgili Hükümetin açıkladığı paket konusunda da destek istediğini anlatan Davutoğlu, kadınlara sağlanan imkanların onların annelik göreviyle emekçi görevleri arasında bir denge kurulmasıyla mümkün olabileceğinin altını çizdi.
"Kesinlikle alternatif bir istihdam oluşturma çabası değil" Hükümet olarak düzenlemeleri yaparken, var olan sendikal haklardan feragat edilmesinin düşünülmediğini vurgulayan Davutoğlu; "Aksine kadınlarımızın, çalışma şartlarını kolaylaştırmayı ve özelikle de belli dönemlerde, daha önce açıkladığımız şekilde kısmi ve yarı zamanlı çalışma talep edildiğinde kadın çalışanlarımızca annelik görevini yerine getirirken, bu dönemlerde kendi çalışma imkanlarının ve işini kaybetmemesini temin edecek düzenlemelerdir bunlar. Alternatif bir istihdam düzenlemesi değil. Yarı zamanlı zaten tümüyle ücreti ödeniyor. Kadınlarımızın, hamilelik, annelik izni sonrasında, ilk çocuk için 2, ikinci çocuk için 4, üçüncü çocuk 6 aylık yarı zamanlı, tam ödemeli dönemden sonra istemesi halinde kısmı zamanlı olarak çocuklarının eğitimi, yaşına göre veya engelli ise çocuk, ona göre daha fazla imkan tanıyoruz. İşini kaybetmeden, çocuğuyla ilgilenebileceği bir dönemin tanımlanması, kesinlikle alternatif bir istihdam oluşturma çabası değil tamamıyla münhasıran bu konuyla ilgili bir düzenlemedir. Kadın çalışanların aile sorumluluklarıyla profesyonel iş sorumluluğu arasındaki gerilimi azaltmaya çabaladıklarını işaret eden Davutoğlu, "Biz ne yaparsak sadece emekçilerimizin genel olarak kadın emekçilerimizin özelde hayatlarını kolaylaştırmak, onlara imkan tanımak için yapıyoruz. Bundan sonra da çok yakın bir diyalog içerisinde olacağız" şeklinde konuştu.
KIDEM TAZMİNATI
Genel Başkan Ergün Atalay'ın kıdem tazminatı konusunu hatırlatması üzerine de Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Kıdem tazminatı konusunda nasıl olsa bir soru gelecektir diye beklediğim için, soru da gündeme gelecekti, ama gördüğünüz gibi Ergün Bey gerçek bir sendika lideri olarak soruyu beklemeden cevabı garanti altına almak istiyor, haklı olarak. Kıdem tazminatı konusunda özel bir düzenlememiz şu anda yok. Bunlar hep konuşulacak. Kimseyi mağdur etmeden, işçilerimizin hukuklarını hiçbir şekilde zedelemeden bu hususları hep beraber ele alacağız."
Ortada bir pasta varsa bu pastadan herkesin pay alacağını belirten Davutoğlu, "Eğer ortada bir pasta kalmazsa 90'lı yıllarda olduğu gibi millet birbirinin tabağına bakmaya başlar. İşte o zaman huzur, güven ortamı ortadan kalkar. İsimlerini zikretmeyeyim ama bugün ekonomik kriz yaşayan bazı komşu ülkelerde olduğu gibi" dedi. Pastayı büyütmek ve büyüyen pastadan herkesin alacağı payı arttırmayı hedeflediklerine dikkati çeken Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Ekmeği büyütmek. Ortadaki çorbanın tasını büyütmek. O tasa herkes kaşık çalacak, herkes hakkını alacak. Ama ortada bir tas çorba yoksa eğer ortada bir sini dahi yoksa işte o zaman ülkeler büyük kaoslarla karşı karşıya kalırlar. Bir kere daha kıdem tazminatı da dahil bütün konularda sendikalarımızla emekçilerimizin temsilcileriyle birlikte Türkiye’nin imkanlarını da göz önüne alarak ve tamamıyla istişare içerisinde kararlar alacağız. Hiçbir zaman emekçilerimizin haklarını gözetmeyen bir uygulamada hükümetlerimiz bulunmaz, bulunmayacaktır. Bu bizim her zaman sürdürdüğümüz bir politikamız. Son 12 yıl içerisinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde temin edilen haklar, hem korunacak hem geliştirilecek. Çalışma hayatı da en çağdaş standartlarda bundan sonra yapılacak düzenlemelerle ortak bir hayat alanının gerçekleştiği bir çerçevede ele alınacak."
KARAYOLLARI
Karayolları işçilerinin durumuyla ilgili mutabakata varıldığını duyuran Başbakan Davutoğlu, "Önemli bekleyen bir sorun vardı. Karayolları işçilerimizin durumuyla ilgili. Ulaştırma Bakanlığı ile yapılan çalışmalar neticesinde, yasal bir süreç tamamlanmış olduğu için önemli mutabakata varıldı. Müjdeyi kısa süre içinde vereceğiz" dedi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!