Batık kredi tahsili için her yıl 2 şirket kuruluyor

Banka kaynaklı batık krediler faiziyle birlikte 108 milyar liraya çıktı. Varlık yönetim şirketlerinin bankalardan aldığı alacak 57.4 milyara ulaşınca her yıl 1-2 varlık yönetim şirketi kurulmaya başladı

Batık kredi tahsili için her yıl 2 şirket kuruluyor
  • 22 Mayıs 2016, Pazar 11:34

Banka bilançolarına ve resmi açıklamalara bakıldığında bankacılık sektöründeki batık kredi tutarı 51.5 milyar liraya ulaşmış görünüyor. Ancak bir de bankaların tahsil edemediği ve Varlık Yönetim Şirketleri’ne (VYŞ) sattığı 22.4 milyar lirası anapara toplam 57.4 milyar liralık tutar var. Bu tutar da eklenince vatandaşın banka kaynaklı toplam borcu 108 milyar lira oluyor. Bu tutar, bazı hukuk şirketlerinin iştahını kabartınca söz konusu parayı tahsil etmek için her yıl 1-2 VYŞ kurulmaya başladı. Sayıları 12’ye ulaşan VYŞ’lere bu yıl 2’si daha katılırken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nda ise 4 başvuru daha onay bekliyor. Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Başkanı Hasan Tengiz, bankalardan satın alınan her 100 liralık alacağın 25 lirasını tahsil ettiklerini söylüyor.

12.6 MİLYAR TL’Sİ BİREYSEL BORÇ

Varlık yönetim şirketlerinin elindeki 22.4 milyar liralık anapara borcunun 12.6 milyar TL’sini bireysel borçlar oluşturuyor. Kalan 9.7 milyar ise ticari ve KOBİ kredileri kaynaklı. Borçlu sayısı ise tam 1.5 milyon kişi. Tengiz’in belirttiğine göre, Türk halkı kendisine erişilip borcu hatırlatılınca bunu ödemek istiyor. Kimse mezara borçlu gitmek istemiyor. Diğer yandan artık başta TC kimlik numarası vasıtasıyla kişinin ev ve çalışma adresine kolay ulaşıldığı için tahsilat kabiliyetinin yükseldiği belirtiliyor. Bunun yanı sıra işe girmek isteyen, yeni bir mal almak isteyen kişilerin finansal borçluluk bilgilerine artık daha kolay ulaşıldığı için bu kişiler borcunu kapatmak zorunda kalıyor.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık