Cep telefonu ekranını gözlükle kişiselleştirdi

DİYARBAKIR'ın Bismil İlçesi'nde cep telefonu bayii ve tamircisi 40 yaşındaki Celal Göger, cep telefonlarının ekranını görünmüz kılan ve chip takılı özel tasarım gözlükle görünebilir hale getirdi.

Cep telefonu ekranını gözlükle kişiselleştirdi
  • 10 Mayıs 2016, Salı 12:42

Göger, İstanbul'da tramvayda giderken cep telefon ile e-maillerini okuduğu sırada yanındaki birisinin sürekli cep telefonuna bakmasından rahatsız olduğunu söyledi. Göger, 4 ay süren çalışmayla görünmez hale getirdiği cep telefonu ekranındaki menünün, ancak gözlük takıldığında görülebildiğini belirterek, "Bu çalışmayla, Diyarbakır'ın sadece çatışmalarla değil bilimle de anılmasını istedim" dedi.

Bismil İlçesi'nde cep telefonu bayiliği ve tamiratı yapan ortaokul ve lise diplomalarını dışarından alan Celal Göger, küçük yaşlardan bu yana elektronik aletlere meraklı olduğunu söyledi. Göger, İstanbul Sirkeci'de cep telefonu tamirciliği yaptıktan sonra 1999 yılında Bismil'e dönerek işyerini açtığını anlattı. Daha önce bir markanın ürettiği cep telefonuna Kürtçe yazılım hazırlayan Göger'in firmaya yaptığı Kürtçe yazılım dilinin eklenmesi istemini firmanın kabul etmediğini vurguladı.

İş toplantısına katılmak üzere 4 ay önce İstanbul'a gittiğini ifade eden Celal Göger, maillerini okurken, tramvayda yanında oturan bir kişinin sürekli cep telefonuna bakmasından rahatsız olduğunu, işyerinde 4 ay süren çalışma yaparak, cep telefonunun ekranını sadece beyaz görünür ve özel tasarladığı bir gözlükle bakıldığında ekrandaki menüyü görenebilir hale getirdiğini ifade etti. Cep telefonunu yanındaki başka birisinin görmesini istemeyen kişilerin bu buluşu ile rahatladığını belirten Celal Göger, şöyle dedi:

"Toplu taşıma araçlarında seyahat edenlerin akıllı cihazlarıyla işlem yaparken başkası tarafından yaptıkları işlemin gözükmesini haklı olarak istemeyeceklerini düşünerek bu konuda çalışmaya başladım. Cep telefonda işlemci ile ram'in arasına yazılım yüklü bir chip koyarak ekrandaki menünün görünmez hale gelmesini sağladım. Telefon ekranı bakıldığında menü görünmüyor ve bembeyaz. Buna bağlantılı olarak bir gözlüğün her iki camının üzerine birer chip yerleştirdim. Gözlüğün numaralı olup olmaması fark etmiyor. Bu gözlükle telefon ekranına bakıldığında menü normal telefondaki gibi görünüyor ve istediğiniz işlemi yapabiliyorsunuz. Şu anda işin başındayım. Bana göre bu uluslararası boyutta bir buluş. Normal olarak bakıldığında görünmez halde olan cep telefonu ekranındaki menü, gözlüğü takanlar tarafından görülebiliyor. Destek verilirse yakın zamanda gözlüğe takacağım bir on-off düğmesiyle cep telefonu ekranındaki menünün görünüp görünmemesini sağlayacak bir sistem geliştireceğim. İstenildiğinde gözlükteki bu düğmeye basılarak bluetooth kullanılarak anında cep telefonu ekranındaki menünün görünür veya görünmez olması sağlanabilecek. Yani telefon ekranındaki menünün görünüp görünmemesi telefonu kullanan kişinin elinde olacak."

"TABLET, BİLGİSAYAR, TELEVİZYONA DA UYGULANABİLİR"

İlk etapta cep telefonlarında kullanılabilen bu sistemin tablet, bilgisayar ve televizyonlarda da uygulanabileceğini belirten Celal Göger, şöyle dedi:

"Televizyonda izlediğiniz kanal ve filmi kimse görmeden gözlük takarak izleyebilirsiniz. Tablet, cep telefonlarınızla işlem yaparken veya televizyonda film izlerken başkaları bu ekranları bembayaz görecek. Destek alırsam yakında yollarda kişilerin ellerinde ekranı bembeyaz olan telefonları sık kullanmaya başladıklarını görebiliriz. Önce kahvede denedim. Bembeyaz görünen telefon ekranında gözlük takıp sürekli işlem yaptım. Diğer vatandaşlar bakıp merak etti. 'Ekranda bir şey yok deli misin ne yapıyorsun?' dediler. Gözlük taktıklarında şaşırıp kaldılar ve bu telefonların ne zaman piyasaya çıktığını sordular. Yazılım dosya haline getirip patent için başvurmayı düşünüyorum. Patent alırsam üretime geçeceğim. Şu anda bir gözlüğü 3 dolara mal ediyorum. Telefona yüklediğim yazılımla birlikte toplamda 4 dolar ediyor. Ama ikinci safhaya yani bluetooth ile tek düğmede görünür veya görünmez hale getiren son aşamaya gelindiğinde ise gözlüğün fiyatı 10 doları bulacak. 10 dolarlık gözlüğü kullanarak telefonun ekranındaki menünüsü görünür veya görünmez hale getirebiliyorsunuz."

Kendisine olanak tanınması halinde tomografiye gerek duyulmadan gözlükle insan vücudundaki tıkalı damarları görecek gözlük yapmayı hedeflediğini belirten Göger, en büyük hedefinin ise CERN'de görevli Türk profesörlerin kendisine davet göndermesi olduğunu bildirdi. iyarbakır'ın sürekli çatışmalarla anılmasını istemediğini de belirten Göger, "Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Diyarbakır sürekli bir çatışmayla değil bilimle de anılsın. Diyarbakırlı imkan ve fırsat verilirse insanlık yararına çok güzel şeyler yapabilir" dedi.

Bismil'de beyaz ekranlı cep telefonu menüsünü gözlük taktıktan sonra gören ve işlem yapanlar şaşkınlıklarını gizleyemedi. Bazı kişiler gözlüğü takıp menüyü gördükten sonra "Gözlerimiz mi bozuk, telefon mu bozuk anlamadık" dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık