E Devlet'ten risk merkezi raporu alma, kredi limit ve borç bilgileri öğrenme işlemleri başladı
Risk merkezi raporu alma işlemlerinin e-Devlet Kapısı’na taşınmasının ardından binlerce kişi sorgulamanın nasıl yapılacağını araştırmaya başladı. 15 Mart 2019 Cuma günü erişime açılan sistem ile birlikte artık dileyen kişi ayda bir kez risk merkezi raporu alabilecek.
Çek bilgisi, kredi limit ve borç bilgileri gibi detayların görüntülenebildiği sistemin e-Devlet'e taşınmasıyla birlikte bir kamu hizmet daha elektronik ortama geçiş yapmış oldu.
e-Devlet risk merkezi raporu alma sistemi devreye sokuldu . Bürokrasideki süreci hızlandırmak adına önemli adımların atıldığı elektronik ortamda e-Devlet sayesinde birçok işlem internete taşınmıştı.
Son olarak Türkiye Bankalar Birliği’nin hazırladığı risk merkezi raporu alma sistemi internette yerini aldı. Peki, e-Devlet üzerinden rapor alma işlemleri nasıl yapılacak?
RAPOR NASIL ALINACAK?
e-Devlet Kapısı’na Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve şifreleri ile giriş yapan vatandaşlar yeni işlemlerden ilgili sekmeyi seçebilir ya da orta kısımda yer alan arama bölgesi “risk merkezi raporu” yazarak direkt olarak sorgulama aşamasına geçebilir.
Bu hizmet kapsamında kullanıcılar, "Kredi Limit ve Borç Bilgileri" veya "Çek Bilgileri" raporunu ayda bir defa ücretsiz alabilecek. İkinci kez isteyen kullanıcılara ise daha önce rapor aldığı için uyarı ekranı gösterilecek ve bir aylık sürenin beklenmesi talep edilecek.
İlgili talebin Türkiye Bankalar Birliğine iletilmesinin ardından, buraya gelen taleplerin yoğunluğuna bağlı olarak 2 saat ile bir gün arasında rapor hazırlanıp kullanıcıya SMS ile raporun hazır olduğuna ilişkin bilgi iletilecek.
Videoyu Oynat
E-DEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ...
Gelen SMS içerisinde, hazırlanan raporu indirmek için kullanılacak "rapor şifresi" yer alacak. Kullanıcı, SMS ile yapılan bilgilendirmenin ardından e-Devlet kapısından kimliğini doğrulayarak giriş yapıp "Risk Merkezi Raporu Başvurusu" hizmetini seçtiğinde, Türkiye Bankalar Birliğinin doğrulama ekranına yönlendirilecek, SMS ile gelen şifrenin bu ekrana girilmesinin ardından rapor görüntülenebilecek.
Banka ve finansal kuruluş detayları ile borç bilgilerinin yer aldığı raporda vatandaşlar, tüm borçlarını ve varsa ödenmemiş olan faiz borçlarını görebilecek.
Ayrıca banka ve finansal kuruluşlar tarafından yasal takibe intikal ettirilmiş açık veya kapalı durumdaki borçlar da son 10 yılı kapsayacak şekilde görüntülenebilecek.Rapor tamamlandıktan sonra adayların karşına sunulacak sayfa ise şöyle;
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!