Elektrik parası nasıl geri alınır? Paralarını geri almak isteyen insanların dikkat etmesi gerekin 3 kritik nokta var.

Elektrik parası nasıl geri alınır? Paralarını geri almak isteyen insanların dikkat etmesi gerekin 3 kritik nokta var.
  • 30 Aralık 2014, Salı 9:09

Yargıtay'ın emsal kararın ardından vatandaşlar, 'Elektrik parası nasıl geri alınır?' sorusuna cevap arıyor.

Yargıtay, ‘karar düzeltme' talebi üzerine 17 Aralık'ta yaptığı toplantıda, elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınamayacağına karar verdi. Emsal teşkil edecek karar sonucu aboneler dağıtım şirketlerinden, sadece 2014 senesi için 5-6 milyar lira kayıp kaçak bedelinin iadesini talep edebilecek. Enerji yönetimi kaynaklarının verdiği bilgiye göre, karar bütün elektrik aboneleri için emsal teşkil ediyor.

Abonelerin, kayıp-kaçak parasını alabilmek için Yargıtay'ın kararını emsal gösterip dağıtım şirketi aleyhine dava açmaları gerekiyor. Davada aboneler, hem halen tahsil edilen kayıp-kaçak bedeli için tedbir isteyecek hem de geçmiş 10 yıllık bedelin iadesini talep edecek. Abonelerin faturaları 2 bin lira altı ise Tüketici Hakem Heyeti'ne (fatura tutarına göre), 2 bin lira üstü için ise mahkemeye başvurmaları gerekiyor. Bu karar üzerine milyonlarca dava açılabilecek ve dağıtım şirketlerinin abonelere milyarlarca lirayı bulan tutarda kayıp-kaçak bedeli ödemesi söz konusu olacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre Türkiye'de geçen yıl itibarıyla 36 milyon 861 bin 757 elektrik abonesi bulunuyor. Uzmanlar, 2014 yılı için yaklaşık 70 milyar lira elektrik bedeli tahsil edileceğini tahmin ediyor. Yüzde 20-25 kaçağa dahil olmayan abone grubu dikkate alındığında, bu yıl için 5-6 milyar lira civarında kayıp-kaçak bedelinin iadesinin talep edilebileceği kaydediliyor.

1- EMO Hukuk Müşaviri Küçük, vatandaşın son 10 yılda ödediği kayıp kaçak bedelini alması için öncelikle bulunduğu ildeki elektrik dağıtım şirketine gidip, ne kadar kayıp kaçak bedeli ödediğine dair kağıt alması gerektiğini vurguladı.

2- Eğer abonenin ödediği bedel 2 bin liranın altında ise ilçesindeki Tüketici Hakem Heyetine gidip, Yargıtay kararını emsal göstererek parasının iadesi talebinde bulunması gerektiğini söyledi.

3- Küçük, 2 bin liranın üzerindeki kayıp kaçak bedellerini almak için dava açılması gerektiğine dikkat çekti.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık