Emziren Kadının Gebeliğine Dikkat

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op

Emziren Kadının Gebeliğine Dikkat
  • 19 Nisan 2016, Salı 0:44

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Aslı Alay, emziren kadının gebeliği konusunda uyardı.
Bebek bekleyen her kadının anne sütünün faydaları ve emzirmenin önemi ile ilgili bilgilendirilmesi gerektiğini dile getiren Op.Dr.Aslı Alay, “Bu eğitimi alan kadınların bebeklerini daha uzun süre emzirdikleri görülmüştür. Ancak ülkemizde önemli bir sorun emziren bir kadının tekrar gebe kalması. Doğumların yaklaşık yüzde 20’si bir önceki çocuk 2 yaşını doldurmadan gerçekleşmekte. Gebe kalan bu kadınlar gebeliklerinin devamını düşünüyorlarsa ilk çocukta emzirme kesilmeli mi? Süt vermek düşüğe neden olur mu? Bebek doğduktan sonra süt paylaşımı nasıl olacak? Tüm bu sorular ve cevapları merak konusu olmuştur. Beyinden salgılanan prolaktin süt yapımını sağlayan bir hormondur. Gebelikte 5. Haftada üretimi artan prolaktin hormonu genellikle gebelik süresince sabit olup 15-25 ng/ml’dir. Gebeliğin sonunda ise yaklaşık 10 kat artış gösteririr. Doğumun ardından 100’lü değerlere inen prolaktin bebeğin anne memesine dokunması ile birlikte tekrar yükselir. Prolaktin artışı yumurtlamayı baskılar. Süt verme gebeliği önler. Yani süt korur denilmesi de bu durumdan dolayı söylenilir. İlk 6 ay bebeğini anne sütü ile besleyen kadınların bir kısmı adet görmez. Sütün koruması için annenin 6 ay sadece anne sütü vermesi ve adet görmemesi gerekir. Koruma oranı çok yüksek olup yüzde 99 dur.Yöntemin etkinliği için gündüz emzirme süreleri arasında maksimum 4 saat, gece ise 6 saati geçmemelidir. 6. Aydan sonra ek gıdalara geçildiği için adet görülmese bile bu yöntem etkinliğini kaybeder” diye konuştu.
EMZİREN BİR KADININ GEBELİĞİNDE NELER YAPILMASI GEREKİR?
Bir kadın hem emziriyor hem de gebe ise ihtiyacı olan kalori miktarının oldukça yüksek olduğunu belirten Op.Dr.Aslı Alay, “Bu durum sadece kalori değil aynı zamanda vitamin ihtiyacını da artırır. Gebelikler arasında önerilen süre ortalama 24 aydır. Böyle bir sürenin belirlenmesindeki neden ise kadının bedenindeki eksiklikleri tamamlamaktır. Hem emziren hemde gebe olan kadının ihtiyacı olan kalori kesin bilinmemekle birlikte sadece gebe olan kadından daha çok olup, kalori ile beraber vitamin, omega3, mineral ihtiyacıda artmıştır. Özellikle son 3 ay ihtiyaç dahada artar. Emziren gebelere sebze, protein, meyve, kalsiyum ve tahılların karışımını içeren bir diyet hazırlanmalıdır” dedi.
SÜT VEREN ANNENİN GEBELİĞİNDE FETÜSÜN GELİŞİMİ GERİ Mİ KALIR?
Op.Dr.Aslı Alay, daha sonra şunları söyledi; “Bazı çalışmalarda daha düşük doğum ağırlığı tespit edilmiştir. Bu durum ardışık gebeliklerin ekonomik düzeyi düşük toplumlarda daha sık rastlanmasıylada ilgili olabilir.
GEBELİKTE SÜT VEREN ANNELERDE DÜŞÜK, ERKEN DOĞUM RİSKİ ARTAR MI ?
Yapılan çalışmalar kısıtlı sayıda kadını içerdiği için şüphe ile yaklaşılmakla beraber düşük ve erken doğuma yol açtığı tespit edilmemiştir.
SÜTÜN KALİTESİ DEĞİŞİR Mİ?
Gebelikte sütün tadı değişir. Gebelikle beraber süt içinde protein miktarı artar şeker oranı düşer. Biraz tadı değişen sütü çocuğunuzun nasıl bir tepki vereceği bilinmez. Süte düşkünlüğü azalabilir, artabilir veya aynı kalabilir. Aslında bebeğiniz değişik tadlara alışıktır. Çünkü anne sütü beslenmeye göre değişik tadlarda olabilir.
Gebe iken emziren bir kadının süt vermesi ne kucağındaki nede karnındaki bebeğe zararı olmadığını biliyoruz. Ancak sütün bebeğe bir yararı konusunda net bir veri yoktur. Bu kararı verirken emzirilen bebeğin kaç aylık olduğu, sütten kesildiğinde yeterli besine ulaşılabilirliği dikkate alınmalıdır. Özellikle ekonomik seviyenin düşük olduğu toplumlarda çocuğu sütten kesmek önerilmez. Ancak koşulların uygun olduğu toplumlarda anneye danışma verilir. Net bir faydadan söz edemediğimiz için anneye tüm veriler ayrıntılı anlatılır. Anne emzirmeye devam etmek istiyorsa gerekli vitamin desteği protein ve sıvı alımı sağlanmalıdır.. Önemli bir sorunda bebek doğduğunda sütün paylaşımı nasıl olacak? Süt hangi bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak.? Bu hassas konuda anne ile paylaşılmalı ve uygun karar aile ile beraber verilmelidir.”

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık