ERKEĞİN CİNSEL HAYATINI ETKİLEYEN 8 HASTALIK

Zihniniz en önemli cinsel organınızdır, bu sebeple duygularınız cinsel yaşamınıza doğrudan etki eder. Erektil disfonksiyon vakalarının yüzde 10 ila 20’si duygusal depresyondan anksiyeteye kadar performansı etki eden bir sorundan kaynaklanmakta. Çoğu erkek hayatının belirli noktalarında ereksiyon problemi yaşar... “Erektril disfonksiyon, cinsel ilişki için yeterli ereksiyonu elde etme ve sürdürme konusunda görülen yetersizlik” olarak tanımlanabilir. Geriye kalan yaklaşık %80-90’lık oran ise fiziksel bir köke sahip gibi gözüküyor. Yapılan tıbbi müdahaleler ise cinsel organa kan akışını etkileyebilmektedir. Erektil Disfonksiyon riskini artıran veya sebebiyet veren hastalıkları sizler için yazdık.

ERKEĞİN CİNSEL HAYATINI ETKİLEYEN 8 HASTALIK
  • 10 Mayıs 2014, Cumartesi 8:12

1) Kalp Hastalığı

Kalp sağlığı ile cinsel sağlık doğrudan bağlantılıdır. Aslında, damarların daralmasına neden olabilecek herhangi bir durum cinsel fonksiyonu etkileyebilir ve erektil disfonksiyon riskini tetikleyebilir. Kalp hastalığı, sigara ve yüksek kan basıncı erektil disfonksiyon hastalığının en belirgin unsurlarıdır. Bu sebeple yüksek kan basıncı ve kalp hastalığını (ve sigara kullanımını) yok etmek için çabalamak cinsel yaşam için de oldukça faydalıdır. Sonuç olarak, kalbiniz için iyi olan bir şey cinsel sağlığınız için de iyidir.

2) Diyabet

Kalp hastalığından sonra bir diğer önemli ED risk faktörü ise diyabet. Diyabet, ereksiyonu sağlama konusunda önemli rol oynayan kan damarları ve sinirleri etkilediği için ED konusunda risk faktörüdür. Diyabetli erkekler için yapılan çalışmalarda, erektil disfonskiyonun 15 yıl öncesinden belirtilerini gösterdiği ve diyabeti olan hastalarda dört kat daha sık görüldüğü belirtilmiştir. Diyabet tedavisi genellikle ilaç tedavisi ve sağlıklı yaşam seçimlerini bir arada içermektedir.

3) Obezite

Obezite birçok yönden erektil disfonksiyonu etkilemektedir. Obezite, erektil disfonksiyon için fiziksel bir tehdittir. Kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve diyabet gibi risk faktörlerine fiziksel olarak etki edebilir. Obezite, erkek hormonu testosteron seviyesinin düşük olması ile bağlantılı bir faktör de olabilir.

4) İnflamasyon

Eğer romatoid artrit hastalığınız varsa, endişelenecek başka bir sağlık sorununuz olabilir. Sistemik inflamasyon, romatoid artrit gibi erektil disfonksiyona sebebiyet verebilen hastalıklarla bağlantılanmıştır. Bu hastalıklar penil kan akımını engelleyen küçük kan damarı iltihabına neden olabilir. Romatoid artrit ve cinsel sağlığın yanı sıra, genel sağlığı etkileyen kronik inflamasyona neden olan diğer koşullariçin anti-inflamatuar tedaviler yardımcı olabilir.

5) Depresyon

Depresyonu olan kişilerin yüksek oranda erektil disfonksiyonu var fakat hangisinin asıl tetikleyici olduğunu bulmak oldukça zor. İlgi eksikliği cinsel birleşme için gerekli enerji eksikliğine yol açabilir çünkü depresyon cinsel sağlığı etkileyebilmektedir. Depresyon tedavisi cinsel ilgilinin yenilenmesine, artmasına olanak sağlayabilir, ancak bazı antidepresan ilaçlar özellikle Paxil, erektil disfonksiyonu daha kötü hale getirebilir.

6) Dişeti Hastalıkları

Dişleri fırçalamak ile ereksiyon arasında ne ilişki var? Bazı çalışmalar şiddetli diş eti hastalıkları ile erektil disfonksiyon arasında bir bağlantı göstermektedir. Fakat bu durum diş sağlığı kötü olan erkeklerin genellikler kendilerine iyi bakmadığından da kaynaklanıyor olabilir. Küçük bir çalışmada ciddi erektil disfonksiyonu olan erkeklerin yüzde 80’inden fazlasında kronik dişeti hastalığı olduğu gözlemlendi. Dişeti hastalıkları ile erektil disfonksiyonun tam bağlantılı olduğuna dair daha fazla araştırma yapılması gerekiyor fakat diş ve diş etlerine iyi bakılması her açıdan önem taşıyor.

7) Huzursuz Bacak Sendromu

Yapılan çalışmalar huzursuz bacak sendromu olan erkeklerde erektil disfonksiyon görülme oranının yüzde 78 daha fazla olduğunu göstermekte. Araştırmacılar her iki koşullarda genellikle beyin kimyasalı olan dopamin seviyesinin düşüklüğünün etken olabileceğini söylüyor. Düşük dopamin yanı sıra uyku eksikliği, depresyon ve düşük testosteron da erektil disfonksiyona yol açabilmektedir. Huzursuz bacak sendromu için önerilen sigarayı bırakma, alkol alımını kısıtlama ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri aynı zamanda cinsel yaşam için de faydalar sağlamaktadır.

8) Uyku Apnesi

Erektil disfonksiyon problemi olan hastalarda uyku apnesi oluşumu riski görülme olasılığı daha yüksektir. Uyku apnesi aslında solunumun anormal dönemlerinde, yüksek kan basıncı, kalp hastalığı ve kronik yorgunluk risklerini artırmaktadır, bu durumlar da erektil disfonksiyonla bağlantılı olabileceğinden benzer riskler taşımaktadır. İyi bir haber vermek gerekirse, uyku apnesi tedavisinde kullanılan solunum desteği ve uyku ilaçları erektil disfonksiyon için iyi gelebilmektedir.habertür


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık