Fazla mesai Sınırı yılda 90 günü; günde 3 saati; yılda 270 saati aşamaz.

Fazla çalışma haftalık net 45 saati aşan çalışmalardır. Fazla mesai yaptırma işveren için sözleşmesel haktır. İş sözleşmesi yoksa işçinin isteği halinde fazla mesai yaptırılabilir

Fazla mesai Sınırı  yılda 90 günü; günde 3 saati; yılda 270 saati aşamaz.
  • 14 Ağustos 2016, Pazar 13:16

Fazla mesaide işçinin hakkı da ücretidir. İşçi fazla mesai yaptırılmasını isteyemez. İşçi işyerinde fazla mesai yapılma uygulaması kaldırıldığında maaşının düştüğünü ileri sürerek hak talep edemez.

Fazla mesai ücreti atıfet (armağan, ihsan) olmayıp işçinin yasal hakkıdır.

Fazla mesaide sınır günde gündüz 3 saat, yılda 90 gün ve yılda toplamda 270 saattir. Bunun üzerinde çalışma yapılamaz.

Burada konu edilen mesai haftalık 45 saatin üstündeki çalışmalardır. Ücret işçiye yüzde 50 zamlı ödenmelidir.

 İşyerinde normal çalışma saatleri haftalık 45 saati aşıyorsa işveren bu çalışma için mesai ücreti ödemez. Bu halde işçi dava açarak ödenmeyen 45 saat üstü çalışmasının ücretini dava ile alabilir. İşveren ile işyeri ortamında hem çalışıp hem de davacı olmak işçiyi rahatsız edebilir. Bu halde Yargıtay, işçinin buna katlanmasını beklemeden işten ayrılması halinde hem fazla mesai hem de kıdem tazminatını alabileceğine karar vermiştir çok davalar kazandık, fazla mesai ödenmediği için işten ayrılıp kıdem tazminatının alınması uygulaması olan bir dava türüdür.

Buna dair 4857 sayılı İş yasasındaki bazı maddeleri aşağıda yer veriyorum. bilgi tetmeniz dileğimle.T.duman

Fazla çalışma ücreti

MADDE 41 – Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırk beş saati aşan çalışmalardır. 63 üncü madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırk beş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.

Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.

Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırk beş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırk beş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmi beş yükseltilmesiyle ödenir.

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat on beş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.

İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.

63 üncü maddenin son fıkrasında yazılı sağlık nedenlerine dayanan kısa veya sınırlı süreli işlerde ve 69 uncu maddede belirtilen gece çalışmasında fazla çalışma yapılamaz.

Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir.

Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda iki yüz yetmiş saatten fazla olamaz.

(EKLENMİŞ FIKRA RGT: 11.09.2014 RG NO: 29116 MÜKERRER KANUN NO: 6552/4)

Bu Kanunun 42 nci ve 43 üncü maddelerinde sayılan hâller dışında yer altında maden işlerinde çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.

(EKLENMİŞ FIKRA RGT: 11.09.2014 RG NO: 29116 MÜKERRER KANUN NO: 6552/4) (YÜR. TAR.: 01.01.2015)

Yer altında maden işlerinde çalışan işçilere, bu Kanunun 42 nci ve 43 üncü maddelerinde sayılan hâllerde haftalık otuz altı saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yüzden az olmamak üzere arttırılması suretiyle ödenir.

Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaların ne şekilde uygulanacağı çıkarılacak yönetmelikte gösterilir.

Zorunlu nedenlerle fazla çalışma

MADDE 42 – Gerek bir arıza sırasında, gerek bir arızanın mümkün görülmesi halinde yahut makineler veya araç ve gereç için hemen yapılması gerekli acele işlerde, yahut zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkmasında, işyerinin normal çalışmasını sağlayacak dereceyi aşmamak koşulu ile işçilerin hepsi veya bir kısmına fazla çalışma yaptırılabilir. Bu durumda fazla çalışma yapan işçilere uygun bir dinlenme süresi verilmesi zorunludur.

Şu kadar ki, zorunlu sebeplerle yapılan fazla çalışmalar için 41 inci maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları hükümleri uygulanır.

Olağanüstü hallerde fazla çalışma

MADDE 43 – Seferberlik sırasında ve bu süreyi aşmamak şartıyla yurt savunmasının gereklerini karşılayan işyerlerinde fazla çalışmaya lüzum görülürse işlerin çeşidine ve ihtiyacın derecesine göre Bakanlar Kurulu günlük çalışma süresini, işçinin en çok çalışma gücüne çıkarabilir.

Bu suretle fazla çalıştırılan işçiler için verilecek ücret hakkında 41 inci maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları hükümleri uygulanır.

İşçini onayı olsa bile 270 aşamaz işçi hukuk ilgi bizler ulaşa bilirsiniz sitemizde iletişim bilgilerimiz vardır 

Abdurrahman KONYAR

Özel Güvenlik Hakları Koruma Merkezi Y.K.B

HABERE AİT VIDEO



SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık