İşçilik alacakları organik ilişkili şirketler
Organik bağ ve birlikte istihdam halinde bütün şirketler işçilik alacaklarından müteselsil olarak sorumludurlar. Ticaret sicili kayıtlarından şirketlerin ortaklarının aynı olması, şirketlerin aynı kişiler olması, işçinin ara vermeden bir şirketten diğerine geçmiş olması organik ilişkinin kanıtlarıdır
Y. 9 HD., E. 2014/3309, K. 2015/14250, T. 14.4.2015 Davacının çalıştığı A.İnş.San.Tic.A.Ş. adlı şirket ile diğer davalı şirket arasında işverenlik ilişkisi olup olmadığı açısından uyuşmazlık bulunmaktadır. Uygulamada, işverenlerin değişik isimler altında işletme ve şirket kurdukları, aynı yerde değişik isimler altında faaliyet yürüttükleri görülmektedir.
Buna paralel olarak da işçi bu değişik şirketlerde çalışırken sigortası başka bir şirket tarafından yatırılıyor gösterilmektedir. Bu gibi olaylardın çözümünde organik bağ ve birlikte istihdam konuları araştırılmalıdır.
Ticaret sicil kayıtlarından şirketlerin hakim sermaye ortakları ile diğer şirketin ortaklarının aynı olması, şirketlerin Ticaret Sicilinde kayıtlı adreslerinin aynı olması, faaliyet konularının aynı olması, yönetim kurulu üyelerinin aynı kişiler olması, aynı adreste faaliyet göstermeleri, işçinin ara vermeksizin bir şirketten diğerine geçiş yapması, kesintisiz çalışmaya devam etmesi halinde organik bağdan söz edilebilir.
Bir şirketin kapatılarak kapanan şirketin çalışanlarının aynı ortaklara bağlı başka bir şirkette çalıştırılması halinde işyeri devrinden değil organik bağdan hareket etmek gerekir. Organik bağ, birlikte istihdam şeklinde de ortaya çıkabilir. Birlikte istihdam, bir işçinin aynı hizmetini birbiri ile yönetimsel, ticari veya sözleşmesel bir bağı bulunan birden fazla işveren sunmasıdır. Bu şirketler gurup veya aile şirketi olarak ortaya çıkabilir. Kısmi süreli çalışma gibi ayrım yapılması, hangi şirkete ne kadar hizmet verdiğinin tespiti, çalışmanın iç içe girmesi nedeni ile mümkün değildir. Tüm şirketlerin idare müdürlüğünün aynı şahıs tarafından yapılması, şirketlerin birlikte kullandığı binanın girişinde verilen güvenlik hizmetleri, ulaşım temizlik, kafeterya, yemek hizmetlerinin yine tüm işverenlere kar- şı verilmesi, işçinin tüm şirketlere aynı anda hizmet etmesi halinde, ücret işverenlerden biri veya birçakı tarafından ödense de veya sosyal sigorta primi bir başka işverence yatırılsa da birlikte istihdam söz konusudur. Organik bağ ve birlikte istihdam halinde bütün şirketler işçilik alacaklarından müselsilen sorumludurla. Somut olayda, mahkemece, davalılar arasında asıl işveren alt işveren ilişisinin bulunduğu ispat edilemediği gerekçesiyle davalı A.B.İnş.San.Tic. A.Ş. yönünden davanın husumet yokluğundan reddine karar verilmiştir.
Ancak, dosyada mevcut ticaret sicil kayıtlarının incelenmesinde davalı şirketlerin ortaklarının ve faaliyet adreslerinin aynı olduğu, ayrıca Yargı- tay 22. HD’nin 31.10.2014 tarih ve 2013/18456 esas, 2014/29746 karar sayılı ilamı ile davalıların müselsil ve müşterek sorumluluğuna hükmeden yerel mahkeme kararının bu yönden onandığı görülmekle, mahkemece, hüküm altına alınan alacaklardan aralarında organik bağ bulunduğu açık olan davalı şirketlerin birlikte sorumlu tutulması gerekirken hatalı değerlendirme ile davalı A.B. İnş.San.Tic.A.Ş.’ye yönelik davanın reddine karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerden dolayı BOZULMASINA- peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgilisine iadesine 14.04.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!