İşe gelmeyen işçiye Tuttuğu Devamsızlık Tutanakları Geçerli midir

İşverenin Tuttuğu Devamsızlık Tutanakları Geçerli midir ? devamsızlık-tutanagi-gecerli İş Kanunu'nun 25/2-g maddesine göre; İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmeyerek devamsızlık yapması işveren açısından bir haklı fesih sebebidir.

İşe gelmeyen işçiye Tuttuğu Devamsızlık Tutanakları Geçerli midir
  • 30 Mart 2017, Perşembe 14:12

Uygulamada devamsızlığın ispatı için genelde işverenin tuttuğu tek taraflı devamsızlık tutanakları mahkemelere sunulmaktadır. Yargıtay Kararlarına göre; İşverence hazırlanan devamsızlık tutanaklarının gerçek olup olmadığının araştırılması gerekir.Genelde Kurumsal çalışmayan şirketlerde işçisi ile tartışan işveren işçinin haklı sebebe dayanmasını önleme amacı ile işçinin devamsızlık yaptığına dair tek taraflı tutanaklar hazırlar ve bu tutanaklara dayalı olarak işçinin feshinden önce kendisi sözleşmeyi feshetmeye çalışır.

Yargıtay 7.Hukuk Dairesi'nin 04.03.2013 tarihinde vermiş olduğu 2013/1880 ve 2013/2023 K sy kararında da; benzer bir konu incelenmiştir.

Karara konu olan olaylarda; 7 aydır ücretini alamayan davacı işçi konuyu işveren vekili ile görüşmüş ve kendisine iş akdinin feshedildiği bildirilmiştir. Ancak daha sonra işveren davacı hakkında tutanak tanzim ederek davacıyı haklı sebeple işten çıkartmıştır.

Yargıtay 7.Hukuk Dairesi kararında; Tanık beyanlarından ve savunmalardan davacının ve birlikte çalıştığı G. A.’nın 01.04.2010 tarihinde davalı işveren vekili Cüneyt ile 7 aydır ödenmeyen ücretler konusunda görüşmeye gittikleri görüşme sonucunda davacıya kendisiyle çalışmayacaklarının söylendiği ve sözleşmenin işveren tarafından feshedildiği anlaşılmıştır. Davalı işveren bu tarihten sonra davacının devamsızlık yaptığını ileri sürmüş ise de, devamsızlığın ücret konusundaki tartışmadan sonra meydana gelmesi ve devamsızlık tutanağının tek taraflı her zaman düzenlenebileceği gerçeği karşısında davalı işverenin devamsızlık iddiasına itibar edilmemiştir. Aksine davacının hizmet süresi, devamsızlığın bu tarihten sonra meydana gelmesi karşısında davacının işten çıkarıldığı savunmalarının tanık beyanıyla da ispatlandığı sonucuna varılmıştır. Davacının 05.04.2010 da işçilik alacaklarının ödenmesi yönünde gönderdiği ihtarnameden de sözleşmenin feshinin işverence yapıldığı anlaşılmaktadır.şeklinde tespit yaparak sözleşmenin haklı sebeple feshedilmediği işveren feshinin haksız olduğu ve işçiye ihbar tazminatının da ödenmesi gerekçesi ile Yerel Mahkemenin kararını bozmuştur.çalışnlara hakkında tutulan tutanaklarda ve işçileri savunma verken ben suclamaları kabul etmiyorum etmiyorum demesi gerekir aksine suclamaları kabul ettiğ zamman tüm hakların kayıb ola bilir çünkü haksız İşverenlerin tutukları 3 gün işe gelmeme tutanakları genelde bir önemi yok  işten çıkartılan işçin yasal hakları için bizde ulaşa bilirler

Abdurrahman KONYAR

Özel Güvenlik Hakları Y.K.B

BİZİ  TAKİP EDİN  https://www.facebook.com/ozelguvenlikhaklari.org/

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık