ÖĞRETMENLERE GÜVENLİK GÖREVLİSİ GİBİ NÖBET TUTTURULUYOR'

ÖĞRETMENLERE ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ GİBİ NÖBET TUTTURULUYOR'

ÖĞRETMENLERE GÜVENLİK GÖREVLİSİ GİBİ NÖBET TUTTURULUYOR'
  • 15 Şubat 2015, Pazar 11:47

Aktif Eğitimciler Sendikası Sakarya Şube Başkanı Muhsin Topçi, öğretmenlere, bahçe ve okul içinde güvenlik görevlisi gibi nöbet tutturulmasının hukuka aykırı olduğunu ve öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmadığını söyledi.Topçi, yaptığı.

Aktif Eğitimciler Sendikası Sakarya Şube Başkanı Muhsin Topçi, öğretmenlere, bahçe ve okul içinde güvenlik görevlisi gibi nöbet tutturulmasının hukuka aykırı olduğunu ve öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmadığını söyledi.

Topçi, yaptığı açıklamada, öğretmenlik mesleğinin son yıllarda hem maddi hem de manevi açıdan ciddi bir itibar kaybına uğradığını belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın hukuksuz ve mesleki esaslara aykırı uygulamalarının da bu erozyona zemin hazırladığı vurgulayan Topçi, “Bu uygulamalardan birisi de öğretmene okullarda nöbet tutturulmasıdır. Öğretmene tutturulan nöbet ne hukuk ilkelerine, ne de öğretmenlik mesleğinin gereklerine uygun olmadığı gibi karşılığında öğretmene bir ödeme de yapılmamaktadır.” dedi.

Öğretmene nöbet tutturmanın hukuksuz olduğunu ifade eden Topçi, hukuk sistemimizde öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen yasal bir düzenleme mevcut olmadığını dile getirdi. Topçi, şunları kaydetti: “1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun ‘Öğretmenlik’ başlıklı 43. maddesi 'Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.' hükmünü içermektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere öğretmenin asli görevi eğitim ve öğretimdir. Öğretmenin görevleri arasında sayılmayan nöbet kavramı, kanunun hiçbir yerinde de geçmemektedir. Yürürlükte bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 3. maddelerinde yönetmeliğin hazırlanmasına dayanak gösterilen 222, 573, 652, 1739 ve 5580 sayılı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerin hiçbirisinde nöbet kavramı geçmemektedir.”

Bu tablo ortada iken, okullarda ihtiyaç duyulduğunda konuyu temel bir hukuki çerçeveye oturtmak yerine yönetmelik gibi geçici ve yüzeysel düzenlemelere gidildiğini anlatan Topçi, Millî Eğitim Bakanlığı Nöbet Hizmetleri Özel Talimatı’nın ise hem yasallığı hem de uygulanabilirliğinin tartışmalı olduğunu vurguladı. Öğretmenlerin güvenlik görevlisi olmadığının altını çizen Topçi, “Bu mesleki açıdan da uygun değildir. Öğretmen bir güvenlik görevlisi değildir. Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen, nöbeti süresince mesleğiyle değil güvenlik işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmakta, hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Ayrıca diğer bütün mesleklerde, nöbet karşılığında ek ödeme yapılmaktadır. Ancak öğretmene fazladan iş yükü getiren bu külfet karşılığında hiçbir ek ücret ödenmemektedir. Bu da kanunlara ve uluslar arası hukuka aykırıdır” şeklinde konuştu.

Topçu, yapılan bir ankette de öğretmenlerin yüzde 85’inin nöbet karşı çıktığını ve bunu bir angarya olarak gördüğünü sözlerine ekledi. CİHAN


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık