OTAM Elektrikli Araç Testlerinde Merkez Üs Olmayı Hedefliyor
Elektrikli ve hibrit araçlara olan talep her yıl giderek büyümeye devam ediyor. Bu doğrultuda, Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (OTAM) olarak bu yıl 4 firmanın elektrikli araç testlerini merkezimizde yaptık.
Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (OTAM) otomotiv endüstrisinin gelişimine önemli katkılar sağlamaya devam ediyor
OTAM Elektrikli Araç Testlerinde Merkez Üs Olmayı Hedefliyor
Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (OTAM)’da elektrikli ve hibrit araç testleri de başarıyla gerçekleştiriliyor. Bu yıl 4 firmanın elektrikli araç testlerini merkezlerinde yaptıklarını belirten OTAM Genel Müdürü Ekrem Özcan, “Otomobil ve hafif ticari araçtan oluşan toplam 4 araca yönelik; Enerji Tüketimi, Menzil ve Motor Performans Testleri gerçekleştirildi. Her test süreci yetkinliğimizi artırırken hedeflerimizi de büyütmemize yardımcı oluyor. Önümüzdeki günlerde Türk otomotiv sanayisinin yurtdışında yapmayı planladığı testleri de OTAM’a çekmek için yoğun çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
Elektrikli ve hibrit araçlara olan talep her yıl giderek büyümeye devam ediyor. TÜİK verilerine göre 2020’nin ilk 9 ayında trafiğe kaydı yapılan otomobil sayısı 409 bin 538 adet. İlk 9 ayda kaydı yapılan otomobillerin yüzde 3,1’i elektrikli ve hibrit otomobillerden oluşuyor.
İlk 9 ayda 12 bin 572 adet elektrikli ve hibrit otomobil satıldı
İlk 9 ayda trafiğe kaydı yapılan elektrikli ve hibrit otomobillerin sayısı 12 bin 572 adet. Bu rakam 2019’un ilk 9 ayında 8 bin 700 adetti. Geçen yıla göre bu yıl yüzde 44.5 oranında artış yaşanmış durumda. 2019-2018’in yıl bazında toplam otomobil kıyaslamasına baktığımızda ise, 2019’da trafiğe kaydı yapılan elektrikli ve hibrit otomobillerin sayısı, 2018’e göre yüzde 180 artarak 15 bin 53 adet olmuştu.
Pazardaki elektrikli ve hibrit araç dönüşümünde OTAM yerini aldı
Toplam araç parkındaki değişimin ve elektrikli ve hibrit araçlara olan ilginin her yıl giderek artmasının geleceğe yönelik çok önemli sinyaller verdiğini belirten OTAM Genel Müdürü Ekrem Özcan, “OTAM olarak bu dönüşüme yönelik adımlarımızı biz de hızlıca attık ve her yeni süreçle birlikte merkezimizin yetkinliğini artırmak için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Yaptığımız çalışmalardaki elde edilen başarının en önemli göstergelerinden birisi de elektrikli araç testinde tercih edilen bir merkez olmamız. Son 1 yılda yapılan 4 ayrı firmanın elektrikli araç testlerini OTAM olarak laboratuvarlarımızda gerçekleştirdik. Testleri yapılan araçlar hafif ticari araç ve binek otomobildi. Merkezimizde bu 4 araca yönelik; Enerji Tüketimi, Menzil ve Motor Performans Testleri gerçekleştirildi” dedi.
“Yurtdışında değil OTAM’da testinizi yapın” diyoruz
Türk otomotiv sanayisinin yurtdışında yapmayı planladığı testleri OTAM’a çekmek için de çalışmalar yaptıklarını belirten Ekrem Özcan, “Teorik bilginin yanında, son 1 yılda 4 ayrı firmanın elektrikli araç testlerini de yaparak pratikte de deneyimimiz arttı. Her süreçle birlikte ekibimizin yetkinliği, bilgi birikimi günden güne artırıyor. Halihazırda toplamda 8 bin 500'den fazla testi başarıyla yapmış bir merkeziz. Merkezimizde mevcut 6 farklı test laboratuarımız yer alıyor. Gerek araç geliştirme gerek motor testleri kapsamında özellikle Avrupa'da yapılması planlanan işlerin Türkiye’de, OTAM’da gerçekleştirilmesini sağladık, yeni işler de almaya devam ediyoruz. İhracatta elde ettikleri başarılarıyla ülkemizin gurur kaynağı olan otomotiv sektörünün gelişimine katkı sağlamaya devam ederken, onların yurtdışında yapmayı planladığı testlerle ilgili biz de firmalara “Yurtdışında değil gelin OTAM’da testinizi yaptırın” diyoruz. Böylece her süreç iki tarafın da teknolojik gelişimine ve ekonomisine büyük katkılar sağlamış oluyor ” dedi.
İlk 9 ayda ciroda yüzde 30 artış
OTAM’da laboratuarların 3 vardiya esasına göre çalıştığını belirten Ekrem Özcan, “Pandemi dönemi olmasına rağmen, Artırılmış Gerçeklik Uzaktan Yönetim Platformlarımızla testlerimize 3 vardiya devam edebildik. Yurtdışından alınan projelerin de katkısıyla, ciromuzu Ekim sonu itibariyle geçen sene aynı döneme göre yüzde 30’a yakın artırmış durumdayız” dedi.
OTAM Hakkında
2004 yılında; İTÜ Vakfı, OSD ve TÜBİTAK ortaklığı ile; Üniversite-Sanayi işbirliğini güçlendirerek, otomotiv sektörünün küresel pazarlardaki rekabetçiliği artırma, üretim öncesi Ar Ge, test ve sertifikasyon çalışmalarını gerçekleştirmek amacıyla 15 milyon Euro’Luk altyapı yatırımıyla bir merkez yapısında kurulan OTAM, 2018 yılından itibaren İTÜ Vakfı şirketi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. İTÜ Ayazağa yerleşkesinde yeralan OTAM, Emisyon Laboratuvarı ve Mekanik Laboratuvarları’nda; araç ve güç aktarma organları, titreşim ve akustik, dayanım ve ömür testlerinin yanında; elektrikli ve hibrit araçlar, bağlantılı-otonom araçlar, batarya yönetim ve şarj sistemleri geliştirilmesi, taşıt elektrikli motoru geliştirme ve aracın gerçek yol koşullarına en yakın şartlarda simülasyon tabanlı test gibi alanlarda da mühendislik çözümleri sunuyor.
OTAM TEST LABORATUVARLARI
-Araç Test Laboratuvarı
-Motor Test Laboratuvarı
-Mekanik Test Laboratuvarı
-Titreşim/ Akustik Test Laboratuvarı
-Uçucu Emisyonlar Test Laboratuvarı
-Mekatronik Eğitim Araştırma Laboratuvarı
OTAM’DA YAPILAN TESTLER
-Dayanım/ Ömür Testleri
-Motor Emisyon Performansı
-Titreşim ve Akustik (NHV)
-Taşıt Yol Verisi Toplama ve Taşıt Testleri
-Araç Emisyon ve Performansı
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!