'Sebepsiz gülmek, beyin tümörü habercisi olabilir'
BEYİN, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, beyin tümörlerinin bulunduğu yere göre farklı belirtilerle ortaya çıkabildiğini belirterek, "Kusma, bulantı, şiddetli baş ağrısı, kol ve bacaklarda güç kaybı ile görme ve konuşma bozukluğuna yol açabilen beyin tümörleri, sebepsiz yere gülme krizleri ile de kendini gösterebiliyor' dedi.
Memorial Kayseri Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümünden Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, tümörün, vücut anatomisinde olmaması gereken yerde oluşan doku ya da bir dokunun kontrolsüz büyümesi olduğunu bildirdi. Beyin tümörlerinin, beyin içindeki hücrelerde oluşabildiği gibi beyine başka bölgeden de sıçrayabildiğini kaydeden Doç.Dr. Göçmez, onların da iyi huylu (benign) ya da kötü huylu (malign) olarak ikiyi ayrıldığını belirtti. Toplumda 100 bin kişiden 3-5inde teşhis edilen beyin tümörlerine erkeklerde daha sık rastlandığını belirten Doç.Dr. Göçmez, "Beyin tümörleri bilinenin aksine her zaman baş ağrısı bulgusuyla ortaya çıkmaz. Bu tümörler bazen az bilinen belirtilerle kendini gösterebilir. Beklenmeyen ve en ilginç belirtisi ise sebepsiz gülme ataklarıdır. Hasta, dışardan bir etki olmadan ve durup dururken kahkaha şeklinde güler. Diğer belirtileri ise depresyon, halüsinasyonlar, çift görme, vücudun bir tarafında uyuşma ya da karıncalanma, güç kaybı hatta düşük ayak denilen sadece ayak bileğinin altında güç kaybıdır. Hafif bir baş dönmesi ve yürürken sendeleme bile tümörün habercisi olabilmektedir' ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Göçmez, belirtilerin tümörün beyinde bulunduğu yer ile ilişkili olduğunu da vurgulayarak, "Motor saha adı verilen kol ve bacağın beyinde hareketini sağlayan bölgede bir tümör söz konusu ise kol ve bacaklarda güçsüzlük ile uyuşma olabilmektedir. Duyularla ilgili bölgedeki tümör de ağrı ve uyuşma ile kendini belli edebilir. Başın arka kısmındaki tümörler ise görme kayıplarına ve bozukluklarına neden olmaktadır" diye konuştu.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!