Şirketlerin kar oranları arttı! Maaşlar artmadı

TÜİK ve TCMB’nin ortak çalışmasında, 2009-2023 döneminde şirketlerin mali tabloları incelendi. Verilere göre, şirket kârları son yıllarda büyük artış gösterirken, maaşlarda yeterli artış olmadı

Şirketlerin kar oranları arttı! Maaşlar artmadı
  • 15 Eylül 2024, Pazar 16:10

TÜİK ve TCMB’nin ortak çalışmasına göre 2009-2023 döneminde şirket kârları yüzde 70 artarken, maaş artışları bu oranın gerisinde kaldı.

TÜİK ve TCMB’nin ortak çalışmasında, 2009-2023 döneminde şirketlerin mali tabloları incelendi. Verilere göre, şirket kârları son yıllarda büyük artış gösterdi. Özellikle 2022'de şirketlerin net kârlarında yüzde 465 artış kaydedilirken, 2023 yılında bu artış yüzde 15 seviyesinde oldu. 2009-2023 dönemi boyunca ortalama kâr artışı ise yüzde 71 olarak gerçekleşti

MİKRO FİRMALAR İSTİHDAM YÜKÜNÜ TAŞIDI

İstihdam yükünün büyük kısmını mikro firmalar taşıdı. 2023 yılında, Türkiye’deki mikro firmaların sayısı yüzde 0,8 oranında iken, çalışanların yüzde 37,9’u bu firmalarda istihdam edildi. Büyük firmalar ise yüzde 3,8 oranında yer alırken, çalışanların yüzde 23'ü bu firmalarda çalıştı.

MAAŞ ARTIŞLARI KÂRLARIN GERİSİNDE KALDI

Verilere göre, şirket kârları son 3 yılda ortalama yüzde 70 artarken, maaş artışları yüzde 60 seviyelerinde kaldı. 2009-2023 döneminde maaş artışlarının ise kâr artışlarına göre çok daha düşük seviyede olduğu görüldü.

PERSONEL AVANSLARI İLGİNÇ VERİLER SUNUYOR

Bilançolarda maaş ödemeleri net olarak yer almasa da “personel avansları” kaleminden genel bir tablo çıkarılabiliyor. Bu kalemin net kâr zarar kalemine oranı, maaş artışlarının kâr artışlarıyla kıyaslandığında daha geride kaldığını ortaya koyuyor.

HABERE AİT VIDEO



SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık