Taşeron işçilere kadro verilecek mi, Taşeron işçiler ne zaman kadroya alınacak
Taşeron işçilere kadro yolu açılıyor müjde.Taşeron işçiler uzun zamandır kadroya alınmayı bekliyorlardı. 4 yıldır kadro işçin savaşan taşeron işçiler kendilerine yeni torba yasa ile yeni haklar verilmesine sevindi fakat taşeron işçi kadro istiyor. Kamuda asıl işi yapan taşeron işçiler için müjdeli haber Çalışma Bakanı Faruk Çelik'ten geldi.600 bin taşeron işçinin yüzünü güldürecek yeni gelişmeler mevcut. İkinci torba yasa hazırlığına başlayan hükumet Ekim ayında taşeron işçileri gündemlerine almaya hazırlanıyorlar. Taşeron işçilerin hepsine olmasa da ilk aşamada bir kısmına kadro verilmesi bekleniyor. Kamuda asıl işi yapan taşeron işçilere kadro yolu açılıyor.Taşeron işçilere kadro yolu açılıyor müjde! Taşeron işçiler uzun zamandır kadroya alınmayı bekliyorlardı. 4 yıldır kadro işçin savaşan taşeron işçiler kendilerine yeni torba yasa ile yeni haklar verilmesine sevindi fakat taşeron işçi kadro istiyor. Kamuda asıl işi yapan taşeron işçiler için müjdeli haber Çalışma Bakanı Faruk Çelik'ten geldi. Çelik ikinci torba yasa hazırlıklarına başaladıklarını ve taşeron işçilere kadro verilebileceğini açıkladı. Soma'daki facia ve İstanbul'daki asansör kazasının ardından taşeronlaşma konusunu hükümet için artık büyük bir sıkıntı haline gelmişti.
Yeni torbada taşeronlar için çok önemli bir düzenleme de yer alacak. Buna göre, Karayolları Genel Müdürlüğü ve belediyelerin asfaltlama işlerinde çalışanlar başta olmak üzere kamunun asli işini yapan taşeronlar kadroya alınacak. Böylece yargının kamuda asli işi yapan taşeronlara ilişkin verdiği kararlar doğrultusunda adım atılmış olacak. Hangi taşeronların kadroya alınacağı konusunda bir çizgi çizilecek. Güvenlik, temizlik gibi genel hizmetleri yapan taşeronlara kadro hakkı verilmeyecekTorbada yer alacak bir diğer düzenleme ise yüzde 1 barajın altında kalan sendikaların kurtarılması olacak. Düzenlemeye göre, yüzde 1 barajı işletildiği anda toplu sözleşme imzalayamayan ve bulunduğu iş yerindeki sendikalıların toplu sözleşmesiz kalmasına yol açacak 49 sendika kurtarılacak. Yeni torba tasarının Kurban Bayramı sonrası TBMM'ye sevkedilebileceği, 17 Ekim'den itibaren Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmelerine başlanabileceği dile getirildi.Bu konuda Milliyet'e konuşan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, "17 Ekim'e kadar TBMM'ye sunulursa, 2015 bütçe görüşmelerine başlamadan bu torba yasayı komisyondan ve ardından Genel Kurul'dan geçirebiliriz" dedi.
TAŞERON YASASI ÇIKIYOR
Ak Parti iş sağlığı ve güvenliği alanında önlemleri artıracak ikinci bir torba yasa için düğmeye bastı.Yeni torba tasarısında, asansör kazalarıyla gündeme gelen iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri, iş güvenliği danışmanlığı, kamuda asli işi yapan taşeron çalışanlara kadro, yüzde 1 barajın altında kalan sendikaların kurtarılması ve maden işçilerinin 36 saat alarak sınırlanan çalışma saatlerinin 37.5 saate çıkarılarak haftada iki gün izin kullanmaları gibi düzenlemeler yer alıyor. Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemenin de yeni torbaya konulabileceği ancak seçim öncesi bir tepki oluşabileceği gerekçesiyle bu düzenleme için öncelikle nabız yoklanması eğilimi ağırlık kazandı.
MADENCİYE 2 GÜN İZİN
Hükümet, TBMM'de yasalaştırılan torba tasarıya eklenmesi düşünülen, ancak 99 gün süren uzun görüşmelerde yeni ek maddelerin sıkıntı yaratacağı gerekçesiyle ertelediği düzenlemeler için yeni bir torba tasarı çalışması yürütüyor. Çalışmada önemli başlıklar bulunuyor. Bunların başında ilk torbada 36 saatle sınırlandırılan madencilerin çalışma saatlerine yönelik olacak. Madenci sendikaların da onay verdiği düzenlemeye göre madencilerin haftalık çalışma saati 36 saatten 37,5 saate çıkarılacak, ancak işçiler haftada 2 tam gün izin kullanacak. Böylece madenciler 5 gün çalışıp 2 gün izin yapmış olacak.Daha önce yaşanan maden ve gemi tershanelerindeki kazalar hafızalarda tazeliğini korurken, son yaşanan asansör kazası üzerine hükümet iş sağlığı güvenliği konusunda ciddi tedbirler alacak. Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelen tedbirlerin başında mesleki yeterlilik sertifikası geliyor. Çalışma Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmaya göre mesleki yeterlilik sertifikası almayanlar hangi sektör içinde iş yapıyorsa o sektörde çalışamayacak. Devlet, mesleki yeterlilik kurumuna eğitimlerle ilgili kaynak aktaracak. Yeni torbada Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiği, "iş güvenliği danışmanları"na ilişkin hükümler de yer alacak. Bunların başında ise, "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıflarına giren iş yerlerinden iş güvenliği uzmanlarının çalışmaları geliyor.
TAŞERONA KADRO
Yeni torbada taşeronlar için çok önemli bir düzenleme de yer alacak. Buna göre, Karayolları Genel Müdürlüğü ve belediyelerin asfaltlama işlerinde çalışanlar başta olmak üzere kamunun asli işini yapan taşeronlar kadroya alınacak. Böylece yargının kamuda asli işi yapan taşeronlara ilişkin verdiği kararlar doğrultusunda adım atılmış olacak. Hangi taşeronların kadroya alınacağı konusunda bir çizgi çizilecek. Güvenlik, temizlik gibi genel hizmetleri yapan taşeronlara kadro hakkı verilmeyecek.Torbada yer alacak bir diğer düzenleme ise yüzde 1 barajın altında kalan sendikaların kurtarılması olacak. Düzenlemeye göre, yüzde 1 barajı işletildiği anda toplu sözleşme imzalayamayan ve bulunduğu iş yerindeki sendikalıların toplu sözleşmesiz kalmasına yol açacak 49 sendika kurtarılacak. Yeni torba tasarının Kurban Bayramı sonrası TBMM'ye sevkedilebileceği, 17 Ekim'den itibaren Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmelerine başlanabileceği dile getirildi.Bu konuda Milliyet'e konuşan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, "17 Ekim'e kadar TBMM'ye sunulursa, 2015 bütçe görüşmelerine başlamadan bu torba yasayı komisyondan ve ardından Genel Kurul'dan geçirebiliriz" dedi.İşçilerin önemli bir bölümü kadro hakkını elde etmek için bunu ispat etmek durumunda. Karayollarında dava ile bu durumu ispat etmiş 6 bin 500 işçi ve muvazaaya konu olmuş 80 bin işçi var. Dolayısıyla düzenlemenin kapsamı hayli geniş olacak.Akşam Gazetesi yazarlarından Okan Güray Bülbül, bu günkü köşesinde kaleme aldığı yazıya göre; Karayolları'nda çalışan taşeron işçilerin aslında kamu işçisi olması gerektiği yönünde mahkeme kararı 2011'de alındı.Avruagazete'nin derlediği bilgilere göre Bu karar 2013'te Yargıtay tarafından da onandı. Yani kesinleşmiş bir karar söz konusu.Yaklaşık 6 Bin 500 Karayolları işçisi, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün işçisi olma hakkını elde etmiş durumdalar. Bu kişilere kamuda kadro verilmesi gerekiyor.Karayolları işçileri hakkındaki bu kesinleşen kadro kararının yanında bir de 'baştan itibaren kamu işçisi olarak sayılmaları karara bağlandı. Bunun sonucunda da geriye dönük 5 yıllık süre için toplu iş sözleşmesinin ücret farkları bu işçilere de ödenecek. Yargıtay ücret farkları konusunda yerel mahkemenin verdiği kararı temyizden de geçirmiş durumda.Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan işçilerin yargı kararları ile elde ettikleri kadro hakkının üstünden yaklaşık 3.5 yıl geçti. Konu daha önce Maliye engeline takılmıştı. Fakat bu kez bu konunun çözümü için gerekli hazırlıklaryapıldı ve Ekim ayında Meclis gündemine bu kişilere kamu işçisi olma hakkını tanıyan düzenlemenin gelmesi bekleniyor.
ÜCRET FARKLARINI DA ALACAKLAR
Akşam Gazetesi yazarlarından Okan Güray Bülbül, bu günkü köşesinde kaleme aldığı yazıya göre; Karayolları'nda çalışan taşeron işçilerin aslında kamu işçisi olması gerektiği yönünde mahkeme kararı 2011'de alındı. Bu karar 2013'te Yargıtay tarafından da onandı. Yani kesinleşmiş bir karar söz konusu. Yani yaklaşık 6 Bin 500 Karayolları işçisi, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün işçisi olma hakkını elde etmiş durumdalar. Bu kişilere kamuda kadro verilmesi gerekiyor.Karayolları işçileri hakkındaki bu kesinleşen kadro kararının yanında bir de 'baştan itibaren kamu işçisi olarak sayılmaları karara bağlandı. Bunun sonucunda da geriye dönük 5 yıllık süre için toplu iş sözleşmesinin ücret farkları bu işçilere de ödenecek. Yargıtay ücret farkları konusunda yerel mahkemenin verdiği kararı temyizden de geçirmiş durumda. Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan işçilerin yargı kararları ile elde ettikleri kadro hakkının üstünden yaklaşık 3.5 yıl geçti. Konu daha önce Maliye engeline takılmıştı. Fakat bu kez bu konunun çözümü için gerekli hazırlıklar yapıldı ve Ekim ayında Meclis gündemine bu kişilere kamu işçisi olma hakkını tanıyan düzenlemenin gelmesi bekleniyor.
KPSS SORUNU 'İŞÇİ'YLE AŞILABİLİR
Ancak Maliye Bakanlığı'nın bazı çekinceleri var. İşçilerin kamuya alınmasının KPSS sınavına girmedikleri için zor olduğu pek çok kez telaffuz edildi. Bakan Çelik'in açıklaması bu sorunu ortadan kaldıracak bir çözüm öneriyor. Bu kişilerin memur veya sözleşmeli personel olarak değil, kamu işçisi olarak kadroya geçirilmesine yönelik hazırlanacak kanun tasarısı ile KPSS sorununun ortadan kaldırılması hedefleniyor.
ESKİ HESAP KAPATILMALI
Artık taşerona verilmemesi gereken bir iş baştan itibaren asıl işverenin yani kamunun işçileri tarafından yapılacak. Dolayısıyla bu tip bir sorunun qbir kez daha ortaya çıkması çok mümkün gözükmüyor. Ancak geçmişteki hataların düzeltilmesi ve mahkeme kararıyla kadro hakkı elde etmiş işçilere bu hakkın tanınması gerekiyor. Aksi taktirde taşeron işçi sorunu tam anlamıyla çözülmüş olmayacaktır. Özel sektörde de taşeron kullanımında yaşanan sorunlar çözülmeli.
TAZMİNAT YÜKSELİYOR
Diğer yandan yargı kararları sonucu elde edilmiş hakların, kamu maliyesi sebebiyle uygulanmaması gibi bir durum da söz konusu olamaz. Maliye'nin bu konudaki ısrarı sonucu yargının işçilere tanıdığı tazminat hakkı da gün geçtikçe artıyor. Bir an önce bu kişilere kazandıkları haklar verilmeli ve hem mağduriyetler ortadan kaldırılmalı görüşü ağır basıyor.
www.avrupagazete.com
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!