Torba Yasa son Gelişmeler Torba Yasa Haberi - Taşeron İşçilere Kadro Var Mı
Torba Yasa son Gelişmeler Torba Yasa Haberi - Taşeron İşçilere Kadro Var Mı
Torba Yasası Son Dakika, Torba Yasası Haberleri, Torba Yasası Yeni Maddeler, Torba Yasası yeni haberler, Torba Yasası 2014, 2014 Torba Yasası Yeni Maddeler, Torba Yasa'da yenilikler
Taşeron işçiler için Yargıtay'dan çok önemli bir karar çıktı: Belediyedeki taşeron işçinin asıl belediye işçisi kadar maaş alma ve sendikalı olma hakkı var Yargıtay'dan taşeron işçilere iyi haber geldi. Bugünlerde TBMM'de taşeron yasası görüşülürken, çıkan bu karar tasarıyı da etkileyecek düzeyde. Çünkü tasarı asıl işi yapan taşeronun maaşının artacağını söylerken, karar tüm taşeronlara bu hakkı verecek nitelikte. Yargıtay'ın emsal niteliğindeki kararında, belediye tarafından, belediyeye işçi bulması için kurulan şirketin taşeron sayılamayacağına, burada çalışanların sendikaya üye olma ve asıl belediye işçisi kadar maaş alma haklarının olduğuna işaret edildi. Kararda, alt işveren tarafından sigortası ve maaşı yatırılan taşeron işçinin, aynı işi yapan ve kendisinden 3 kat fazla maaş alan sendikalı işçilerle aynı statüde olduğu, sendikaya üye olmak istemesi nedeniyle iş akdinin feshedilmesinin kanunlara aykırı olduğu vurgulandı. İstanbul'da bir belediyede taşeron işçi olarak çalışan davacının şikayeti Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nde ele alındı. Yargıtay kararında, davacı işçinin başından bu yana belediye işçisi sayılması gerektiği, feshin de sendikal nedene dayandığı vurgulandı. Yerel mahkemenin taşeron şirket aleyhine yapılan başvuruyu bu gerekçeyle geri çevirmesi de yerinde bulundu.
TAŞERONUN MAAŞINA GARANTi
İşverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak. Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacak. Asıl işveren; alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol edecek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlayacak. Kıdem tazminatları, çalıştırıldığı son kamu kurumu tarafından işçinin hesabına aktarılacak. Sözleşmeler 3 yıllık olacak. Taşeron ihalesine Bakanlar Kurulu karar verecek.
Torba yasada taşerona kadro yolu
Torba yasa tasarısı görüşmeleri Meclis Genel Kurulu'nda devam ediyor. Maddeler üzerinde yapılan görüşmelerde birçok konuda da yeni önergeler veriliyor. Görüşmeler sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bu tasarıyla artık alt işveren işçisinin hangi koşullarda alt işveren işçisi ve hangi koşullarda asıl işçi olacağının kesin hatlarla netleştiğini vurgulayan Bakan Çelik, şöyle konuştu:
MUVAZAA OLAMAZ
"Yardımcı işlerde alt işveren işçisi çalışacak, bunun yanında teknolojik uzmanlık ve işin gereği hususlarını aynı anda bünyesinde barındıran işler alt işveren işçisi veya hizmet alımını gerçekleştirebilecek. Ama bunun dışında da Karayolları'nda da, Sağlık Bakanlığı'nda da, bütün kurumlarda artık muvazaa diyebileceğimiz hususun gerçekleşmesi mümkün değil. Gerçekleşirse yine yargı kararıyla asıl işçi olarak çalıştırmak zorunda kalacak. Asıl işleri yapanlar taşeron işinde çalıştırılamayacak." Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Bir işçi, hizmet alımı yardımcı işler bünyesinde değilse asıl işçidir o ve kesinlikle çalıştırılamayacak. Mevcut yargı kararları çerçevesinde tazminatlarını, haklarını ödeyip işten çıkarma imkanı olduğu gibi, asıl haklarını ödemeden -çünkü ortada sayısal anlamda ciddi bir rakam- asıl işçi olarak bunları çalıştırma imkanı var."
Bakan Çelik: Taşeron sistemi emeği sömürdü
Bakan Faruk Çelik, Meclis'teki iş kanunu değişikliğiyle ilgili kanun tasarısı görüşmelerinde konuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten, taşeron sistemiyle ilgili açıklama geldi. Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda, İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Taşeron uygulamalarının çok yaygın bir hale geldiğini belirten Çelik, "Bu yaygın ve yayvan düzenleme gerçekten emeğin sömürüsüne neden olmuştur" dedi. Bakan Çelik, "Mutlaka derlenip, toparlanması ve hizmet alanının belli alanlarda olması gerektiği şeklindeki ifademin bugün gerçekleşiyor olmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Dolayısıyla bu yaygın ve yayvan düzenleme gerçekten emeğin sömürüsüne neden olmuştur. Bunu da açık yüreklilikle ifade ediyorum. Bugün bunu el birliğiyle ortadan kaldırmış oluyoruz" şeklinde konuştu.
'TAŞERON İŞÇİ KONUSU ÜLKENİN KANAYAN YARASI'
Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçi sisteminden yakındı! Basın mensupları ile iftar programında bir araya gelen Hak İş Başkanı, “Güya sorun çözmek için uygulanan taşeron işçi sistemi asıl kendisi sorun, canımızı acıtıyor” dedi. Taşeron işçi konusunun ülkenin kanayan yarası olduğuna dikkat çeken Arslan taşeron işin sakat olduğunu, taşeron işçiye Türkiye'nin yönelmesinin ülkeye yakışmadığını ve sorun çözmek için uygulanan taşeron işçi sistemin asıl sorun olduğunu söyledi. Arslan, “Teşeron sorunu çiddi bir sorun, canımızı acıtıyor” ifadelerini kullandı.
“TAŞERON İŞÇİLER DEVLET KADROSUNA GEÇİRİLSİN”
Arslan, Yargıtay kararının yeni olmadığını hatırlatarak, “Bunlar, yeni kararlar değil. Daha önce benzer biçimde verilmiş kararlar vardı. Bu karar asıl işverenin iş yerindeki toplusözleşmeden yararlanma hakkını sağlamasına rağmen, çalışanların kadrolarında bir değişiklik getirmiyor. Bizim arzu ettiğimiz, hem asıl işverenin işçisi sayılsın, hem de bunlar asıl işverenin kadrosuna geçirilsin. Fakat yargı bu yönde karar vermiyor. Türkiye'nin 1961 yılında imzaladığı, 1988'de de yürürlüğe giren 94 sayılı İLO Sözleşmesi var. İLO Sözleşmesi tam da taşeron işçilerin ücretlerini düzenliyor. Dolayısıyla Yargıtay'ın verdiği bu karar, İLO Sözleşmesi'ne paralel bir karar ama bu işçilere toplusözleşme hakkını veriyor, asıl işverenin işçilerin haklarının ödenmesini söylüyor. Ama bu işçiler yine taşerona çalışmaya devam ediyor. Dolayısıyla çalışanların arzu ettikleri düzenleme Yargıtay kararıyla gerçek olmuyor” ifadelerini kullandı.
“KARAR YENİ DEĞİL”
Arslan, kararın sorunlarını çözmediğini belirtti. TBMM'de görüşülen taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin karara yakın düzenleme getirmesine rağmen, tam olarak ihtiyacı karşılamadığını vurgulayan Arslan, yeni düzenlemenin alt işverenin işçilerine ayrı bir sendikal örgütlenme ve ayrı bir toplusözleşme imkânı getirdiğini, düzenlemenin Yargıtay'ın kararından geri bir düzenleme olduğunu söyledi. Ayrıca taşeron düzenlemesinde bazı asıl işlerin yardımcı işler olarak belirlenme yetkisinin Bakanlar Kurulu'na verilmesinden rahatsızlık duyduğunu belirten Arslan, “Yetkinin Bakanlar Kuruluna verilmesi, bizde kuşkular uyandırdı. Acaba Bakanlar Kurulu, bazı asıl işleri de yardımcı iş olarak kabul ederse… Yargıya gitme hakkı var ama yine de bu düzenlemeyi bizi sıkıntıya sokacak bir düzenleme olarak görüyoruz” diye konuştu.
İşte milyonlarca insanı sevindirecek Torba Yasa...
Çok sayıda kanun tasarısını içermesi sebebiyle 'Torba' adını alan tasarı, dün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Milyonlarca kişinin beklediği ve Meclis'te kabulünün ardından yasalaşacak olan tasarı, 'kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını' da içeriyor. Buna göre, vergi cezaları kesinlikle silinmeyecek. Vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı, yapılandırılmak suretiyle tahsil edilecek. 30 Nisan 2014 öncesi dönemlere ait, beyana dayanan vergilerin cezaları, gecikme faizleri ise affedilecek. Yapılandırma ise, faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi alacaklar, yurt içi ÜFE (Yİ-ÜFE) oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Vergi ve cezaların tamamı tahsil edilecek. Azami taksit sayısı 18 olacak. Taksit ödeme süresince, bir takvim yılında 2'den fazla ödeme gecikmesi ya da ödeme yapılmaması halinde, kalan taksitleri ödeme hakları kaybolacak.
Belediye alacağı da kapsamda: Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve cezaları, belediyelerin su abonelerinden su kullanımından kaynaklanan alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları hakkında da bu kanundaki düzenlemeler uygulanacak.
Geçiş ücreti silindi: Karayolları Genel Müdürlüğü Kanunu gereğince verilen idari para cezası ile birlikte ilgilisine tebliği gereken ve tutarı 12 TL ve altında kalan geçiş ücretleri tahsilinden de vazgeçilecek.
50 TL'ye af: 31 Aralık 2007 tarihinden önce olduğu halde kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan tutarı 50 TL'yi aşmayan asli alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı feri alacakların, aslı ödenmiş feri alacaklardan tutarı 100 TL'yi aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek.
İthal pırlantaya KDV: Borsa'da işlem gören elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci gibi kıymetli taşların el değiştirmesi sırasında KDV alınmayacak. Ancak yurt dışından gelen pırlantalı gümüş ve altın takılardan ÖTV alınacak.
Asıl işveren-alt işveren: Bu çerçevede çalıştırılan işçileri kapsayacak toplu iş sözleşmeleri, kamu işveren sendikalarından birisi tarafından yürütülecek ve sonuçlandırılacak. Vatandaşlığı kaybedene borçlanma: Doğumla Türk vatandaşı olan, sonra vatandaşlığı kaybedenler, yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştığı sürenin tamamını borçlanabilecek.
Yurt dışı priminde indirim: Yurt dışında iş üstlenen işverenlerce bu iş yerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri adına SGK'ya ödenmesi gereken sigorta primlerinin üst sınırı, asgari ücretin 3 katına indirilecek. Böylece, iş gücü maliyeti düşürülerek Türk firmalarının yurt dışındaki rekabet güçleri artırılacak. Ölen madencinin ailesine iş: Maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi ya da çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişi kamuda istihdam edilecek. Ölenlerin SGK'ya ait bütün borçları silinecek, hak sahiplerine aylık bağlanacak. Madenciler için konut yapmak isteyenlere arazi temin edilecek. Gelir testi: Başvurmayanlar, 6 ay içinde test yaptırırsa, primler faizsiz ödenebilecek.
ÖĞRETMENE ÇİFTE SINAV YOK
Kura çekimlerinde büyük heyecan yaşayan öğretmen adayları için çifte sınav sıkıntısı bitiyor. Atama için ÖSYM'nin yapacağı sınavda başarılı olma şartı kaldırılıyor. Böylece aday öğretmenliğe atanma sınavını Milli Eğitim Bakanlığı yapacak. Aday öğretmenler, bir yıl sonunda hem yazılı hem sözlü sınava değil, yazılı veya sözlü sınava tabi tutulacak. Öğretmenlerin çalışma usulleri yönetmelikle belirlenecek.
Madenci 55 yerine 50 yaşında emekli
Kabul edilen tasarıya göre, yer altı işlerinde çalışan işçilerde 55 olan emeklilik süresi 50'ye indiriliyor. Bu işçiler 1 gün dahi çalışsa, kıdem tazminatına hak kazanacak. Günlük 6, haftalık 36 saatten fazla çalıştırılmayacak olan madencilere fazla çalışma bedeli, normal çalışmanın yüzde 100 artırılmasıyla ödenecek. 5 yıldan az kıdeme sahip bir işçi 14 gün yerine 18 gün yıllık izin kullanabilecek. Linyit ve taşkömürünün çıkarıldığı maden iş yerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olmayacak.
Memura dönme hakkı
Tasarı ile memurluktan atılanlara da müjde geldi. 23 Nisan 1999 ile 14 Şubat 2005 tarihleri arasında tabi oldukları personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona erenlerden, memuriyete dönmesi ve prim borçlanma hakkı kazanması için başvuru hakkını kullanmamış olanlar, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren SGK'ya başvurmaları halinde bu imkândan yararlanabilecek. Ayrıca, sosyal güvenlik mevzuatı uygulamasından kaynaklanan davalarda, dava açılmadan önce SGK'ya müracaat şartı getirilecek. Yargı yoluna başvurulmadan önce idari aşamada uyuşmazlıklar çözülmeye çalışılacak. Hizmet tespit davalarında, SGK başvuru şartı aranmayacak.
Tüp bebeğe kolaylık
Birçok sigortalının beklediği tüp bebek müjdesi de Torba Tasarı'da yer aldı. Tüp bebek tedavisi görmek isteyenlerden, Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'un kapsamına girenler, tüp bebek uygulanmasında verilecek destek için aranan, "Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamama" ve "En az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olma" şartlarından muaf olacak.
Öte yandan, köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanma hakkı getirilecek. Ayrıca borçlanılabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e çıkarılacak.
Memur, ilk uyarı aldığında işten atılamayacak
Daha önce uyarı cezası aldığında bile işine son verilen aday memur, bundan böyle sadece aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alması halinde görevden alınabilecek. Memur-Sen'in, toplu sözleşme görüşmelerinde gündeme getirdiği konulardan, iş yoğunluğu olan memura fazla çalışma ücreti de tasarıya girdi. Buna göre, iş yoğunluğu diğer mahkemelere göre fazla olan mahkemelerde çalışan memurlar ile sözleşmeli personele, ayda 50 ve her bir personel için yılda 300 saati geçmemek üzere, merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma ücretinin 3 katını aşmamak kaydıyla fazla çalışma ücreti ödenebilecek. Buna göre ödeme yapılacak personel sayısı, toplam personelin yüzde 10'unu geçmeyecek. Daha önce gazetemizde yer aldığı gibi, Sümer Holding A.Ş'de çalışan sözleşmeli personelden işsizlik sigortası primi kesintisi yapılmayacak. Araştırmacı kadrosuna atananların atama işlemleri, Devlet Personel Başkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum ve kuruluşuna intikalinden itibaren 30 gün içerisinde yapılacak.
TRAFİK MUAYENESİ CEZALARI DA YAPILANDIRILIYOR
"Torba Kanun Tasarısı"na göre, araç muayenesini zamanında yaptırmamış olanlar, 31 Aralık 2014'e kadar araç muayenesini yaptırırsa aylık yüzde 5 ceza yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon farkını; yayımı izleyen aylarda ise aylık yüzde 1 farkı ödeyecek.
KENTSEL DÖNÜŞÜME DAHİL OLAN ARAZİ İÇİN HACİZ YASAK
Kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında belediyenin vatandaşlarla yaptığı anlaşmalarla belediye mülkiyetine geçen ve üzerinde proje uygulanarak yeniden vatandaşlara verilecek olan taşınmazlara haciz uygulanamayacak.
Diş hekimine mesai ücreti
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde nöbet tutan hekimlere de nöbet ücreti verilecek. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nca belirlenen aile sağlığı merkezlerinde, çalışma saatleri dışında aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile gerektiğinde Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları personeline nöbet görevi verilebilecek. Devlet hava meydanları ile ilgili yapılacak kiralama ve işletme hakkının verilmesi imtiyaz doğurmayacak. Bu çerçevede imzalanan sözleşmeler, özel hukuk hükümlerine tabi olacak.
Gündelikçiler de sigortalı olacak
Ev hizmetlerinde aynı kişi yanına, ay içinde 10 günden az çalışanlar adına günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yaptırılacak. Prim, çalıştıranlar tarafından ödenecek. Bu kişiler hakkında hastalık sigortası hükümleri uygulanmayacak. Bu kişiler, emeklilik ve genel sağlık sigortası primlerini istemeleri halinde kendileri yatıracak. Süresi içinde ödenmeyen primin ödenme hakkı düşecek. 10 günden az çalıştıranlar ise işveren sayılmayacak. Sigorta bildirimi yapmayan cezalandırılacak.
İnternet cezası 50 bin TL'ye çıkıyor
Tanıtıcı bilgilerine usulüne uygun olarak internet sitesinde yer vermeyen içerik, erişim ve yer sağlayıcılara verilecek para cezasının üst sınırı 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. Düzenlemeyle, bir içerikle kişilik hakları ihlal edilen kişilerin uyarıda bulunmasına imkân sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca, erişimin engellenmesi cezası halinde, bu süre 24 saat yerine 4 saat olacak.
Belediyeler öğrenci yurdu yapacak
Üniversite sınavı sonrası tercih aşaması devam ederken, ailelerin şehir dışına gidecek çocukları için endişesine kanunda çözüm geldi. Buna göre belediyeler, orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları yapacak veya yaptıracak. Ayrıca nüfusu 10 bini geçen belediyeler, eğitim, turizm, sağlık, kanalizasyon, termal su gibi tesisleri, faiz almaksızın 10 yıla kadar ödemeli veya ücretsiz yaptırabilecek. Yapan şirket, karşılığında tesislere ortak olabilecek.
Belediye alacağı da kapsamda: Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve cezaları, belediyelerin su abonelerinden su kullanımından kaynaklanan alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları hakkında da bu kanundaki düzenlemeler uygulanacak.
İthal pırlantaya KDV: Borsa'da işlem gören elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci gibi kıymetli taşların el değiştirmesi sırasında KDV alınmayacak. Ancak yurt dışından gelen pırlantalı gümüş ve altın takılardan ÖTV alınacak.
Asıl işveren-alt işveren: Bu çerçevede çalıştırılan işçileri kapsayacak toplu iş sözleşmeleri, kamu işveren sendikalarından birisi tarafından yürütülecek ve sonuçlandırılacak. Vatandaşlığı kaybedene borçlanma: Doğumla Türk vatandaşı olan, sonra vatandaşlığı kaybedenler, yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştığı sürenin tamamını borçlanabilecek.
Öte yandan, köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanma hakkı getirilecek. Ayrıca borçlanılabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e çıkarılacak.
Tanıtıcı bilgilerine usulüne uygun olarak internet sitesinde yer vermeyen içerik, erişim ve yer sağlayıcılara verilecek para cezasının üst sınırı 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. Düzenlemeyle, bir içerikle kişilik hakları ihlal edilen kişilerin uyarıda bulunmasına imkân sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca, erişimin engellenmesi cezası halinde, bu süre 24 saat yerine 4 saat olacak.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!