Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi açıklandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın, Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketini belirlediği yarışmanın sonuçları açıklandı.

Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi açıklandı
  • 19 Mayıs 2019, Pazar 15:59

TOBB ve TEPAV, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini Samsun Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda düzenlenen programda açıkladı. Programa Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda oda, borsa başkanı ile TOBB kadın ve genç girişimciler kurulu başkanları katıldı.

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi içinde birinciliği 2015-2017 döneminde cirosunu yüzde 5324 oranında artıran Aydın merkezli Biomar Sagun Yem Sanayi firması aldı.

ORTALAMA CİRO BÜYÜKLÜKLERİ 59,8 MİLYON TL

Programda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin daha çok zengileşmek ve refahını artırmak için küresel ekonomiyle daha fazla bütünleşmek zorunda olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "Türkiye 100 başarı öykülerinin, hayata yeni atılacak gençlerimizi girişimci olmaya teşvik etmesini umut ediyoruz. Türkiye 100 şirketleri, sergiledikleri üstün büyüme performanslarıyla, ülkemiz ekonomisinin dinamosu konumundalar. Türkiye 100 listesindeki şirketlerin faaliyet gösterdikleri sektörlerin çeşitliliği, Türkiye ekonomisinin dinamizminin güzel bir göstergesidir.  Türkiye’de en hızlı büyüyen 100 şirket, 2015-2017 döneminde cirosunu ortalama yüzde 605 oranında artırdı. Listeye giren şirketlerin ortalama ciro büyüklükleri ise 59,8 milyon TL. Şirketler 2015 - 2017 döneminde istihdamlarını yüzde 70 oranında artırdı. Bu 100 şirketin yüzde 63’ü ihracat yapıyor. İhracatta, Almanya ilk sırada dikkat çekiyor. İhracat yapan firmalar toptan ticaret sektöründe yoğunlaşıyor" dedi.

BAKAN VARANK KUTLADI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da, 100 şirketin her birini ayrı ayrı tebrik ederek, 2012 yılından bu yana TÜBİTAK’ın öncülüğünde yürütülen Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programı’na değindi. Yenilikçi ve teknoloji tabanlı iş fikirlerine sahip programın önemini anlatan Bakan Varank, "7 yıldır aralıksız sürdürdüğümüz BİGG programıyla gençlerimize, bugüne kadar 115 milyon lirası hibe olmak üzere 175 milyon lira destek sağladık. Bin 94 firmanın kurulmasına ön ayak olduk.  50 milyon liralık bütçe ayırdığımız TÜBİTAK BİGG programının ikinci çağrısı da sonuçlandı. İnşallah teknoloji odaklı proje yürüten 146 genç girişimcimize 200 bin liraya kadar geri ödemesiz hibe desteği vereceğiz" dedi.

81 İLDE 25 BİN EĞİTİM PROGRAMI

Bugüne kadar 81 ilde yaklaşık 25 bin eğitim programı açtıklarını, bu programlarda 1.5 milyon katılımcıya girişim eğitimi verdiklerini de anlatan Bakan Varank, şunları söyledi:

"Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokol kapsamında girişimcilik dersi alan 230 bin gencimize KOSGEB aracılığıyla yeni Girişim Destek Programı’na başvuru hakkı tanıdık. Üniversitelerce, örgün eğitim kapsamında verilen girişimcilik dersleri için, 141 üniversiteye uygulamalı girişimcilik eğitimi onayı verdik. Son 10 yılda kendi işini kuran 50 binden fazla girişimcimize 1 milyar 600 milyon lira destek sağladık. 22 bin kadın girişimcimiz de bu desteklerden yararlandı.  En hızlı büyüyen 100 şirketimizin 27 tanesine ilgili kuruluşumuz TÜBİTAK aracılığıyla 27 milyon lirası hibe olmak üzere 72 milyon lirayı aşkın destek vermişiz."

'HEDEF YÜKSEK GELİRLİ ÜLKELER LİGİNE YÜKSELMEK'

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise Türkiye’nin hedefinin yüksek gelirli ülkeler arasında girmek olduğunu kaydetti. Bakan Pekcan, "Girişimciler hayali geniş olan, toplumun ihtiyaçlarını ve fırsatlarını iyi sezgileyen, iyi değerlendiren ve ileriyi görebilenler. Burada bugün sizlerde ileriyi görebildiğiniz için buradasınız. Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda hedefi yüksek gelirli ülkeler ligine yükselmek. Bu doğrultuda da sektörlerde özellikle teknoloji, Pazar ve markalaşmaya daha fazla yer vermemiz gerekmekte. Bu kapsamda da Ticaret Bakanlığı olarak 2018 yılında imalat sanayide, yüzde 3.5 olan ileri teknoloji ürün ihracatı oranını yüzde 14’lere çekmek üzere bizde politikalarımızı oluşturuyoruz" diye konuştu.

Programın ardından en hızlı büyüyen 100 şirketin yöneticilerine plaketleri verildi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık