Başbakan Yıldırım: 30 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız var

Başbakan Binali Yıldırım, Bilgi Güvenliği Konferansında konuşuyor. Yıldırım, "Siber saldırıların ülkelerin ekonomilerine yıkıcı etkileri var. Gelecek 5 yılda 30 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız var" dedi.

Başbakan Yıldırım: 30 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız var
  • 20 Ekim 2017, Cuma 11:48

Başbakan Binali Yıldırım, Bilgi Güvenliği Konferansında konuşuyor. Yıldırım, "Siber saldırıların ülkelerin ekonomilerine yıkıcı etkileri var. Gelecek 5 yılda 30 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

''30 BİN KİŞİYE İHTİYAÇ VAR''

Başbakan Binali Yıldırım, Bilgi Güvenliği Konferansı'nda konuştu. ''Ülkemizin geleceğe yönelik uzman ihtiyacını, bu konudaki açığımızı artık koşar adımlarla giderek tamamlamak zorundayız. Siber suçlarla daha etkin mücadele için büyük veri analiz altyapısı oluşturmaya da karar verdik. Önümüzde uzun bir yol, yapılacak çok ama çok işimiz var. Gelecek 5 yılda 30 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız var" diyen ve gençlere seslenen Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle: Amerika 2009'da Siber Savaş Komutanlığı kurdu. İngiltere siber eğitimler vermeye başladı. Daha sonra Çin, Rusya, Kuzey Kore, İsrail, İran gibi ülkeler de güçlerini oluşturdular. Siber saldırıların ülke ekonomilerinde ciddi yıkıcı etkileri var. 2012'de İngiltere'nin yaşadığı siber saldırının ülke ekonomisine verdiği zarar 22 milyar paund olarak hesaplanmış.

DÜNYADA 5 YIL İÇİNDE 1,5 MİLYON SİBER GÜVENLİK UZMANI İHTİYACI  OLACAK

 

Hükümet olarak, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde,  en temel hedefimiz siber güvenliği milli güvenliğe entegre etmek. Bunun yolu da  tehdit unsurlarını saldırı yapılmadan önce karşılamak ve bertaraf etmek. Bu yönde  adımlar atıldı. Saldırıya karşı savunma yönünde önemli bir kapasite  oluşturduk.

''HIZLI BİR DÖNÜŞÜM SAĞLADIK''

Türkiye olarak haberleşmeye yapılan alt yapı yatırımları ile çok hızlı bir dönüşüm sağladık. Bilgi toplumu demek internet erişimi demek. Bilgi toplumu oldu Türkiye. Ortalama 65'in üzerine çıktı, neredeyse gelişmiş ülkelerinde düzeyine geldi. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki kullanım ağının genişlemesi ile birlikte sorun başladı. Burada tedbirleri almak mecburiyetindeyiz. İleride karşılaşacağımız sorunları şimdiden görmemiz, tedbir almamız lazım. Kullanıcıyı bilinçlendirmek bu işin başı.

TÜRKİYE İÇİN 30 BİN

Siber güvenlik uzman eksikliği kurumsal güvenliği de yakından ilgilendiriyor. Gelecek 5 yıl içinde dünyada 1.5 milyon siber güvenlik uzmanı ihtiyacı olacak. Bu hesabı Türkiye'ye uyarladığımızda 30 bin en az siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız var. İşte gençler size iş imkanı.

İkinci unsur düzenleme. Bunun yasal dayanağı, alt yapısı olacak. Bunun da adımlarını geçtiğimiz yıl attık. Bu işin sahibini, sorumlusunu da Ulaştırma Bakanlığı olarak belirledik. Üçüncüsü buraya yönelik teknolojiye yoğunlaşmamız gerekiyor. Milli yazılım. Milli donanım. Eğer işin aklı sizde değilse o iş sizin değildir. Siber güvenliği en etkin şekilde sağlamak ve dışa bağımlılığı en aza indirmek için milli ürünler. Ulak projesi şimdi bitmiş, test edilir hale gelmiş. O küçük bir adım ama bir örnek


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık