Sosyal Güvenlik Kurumu Kod 29'da yeni düzenlemeye gitti
Pandemi nedeniyle işten çıkarmanın yasak olduğu 2020'de 176 bin 662 işçi "Kod-29" maddesi kullanılarak işten atıldı. Bu işçiler ne tazminat alabildi ne de İşsizlik Fonu ödemelerinden yararlanabildi. SGK'dan yapılan açıklamada "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı için ayrı ayrı kodlar belirlenmiştir" denildi.
SGK’dan yapılan açıklamada, corona virüsü salgınının istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinden çalışanları korumak amacıyla Nisan 2020’de fesih kısıtı uygulamasına geçildiği belirtildi. Açıklamada, “İş Kanunu’nunda yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller fesih kısıtı uygulamasının istisnaları arasında sayılmıştır. Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller; görevin kasten ve sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemek gibi maddelerin yanı sıra cinsel taciz, küfür, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak gibi halleri de içermektedir. Bu hallerin tamamında işten ayrılış işlemlerinin SGK’ya bildirimleri 29 no’lu kod üzerinden yapılmaktadır” denildi.
OLASI SORUNLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEKTİR
Açıklamada, fesih nedenlerinin tamamının Kod- 29 yapılmasının belirsizliklere yol açtığı belirtilerek, “Birbirinden farklı fesih nedenlerinin tamamının aynı kod (Kod-29) ile bildiriminin çalışma hayatında belirsizliklere yol açtığının görülmesi üzerine SGK genelgesinde yapılan değişiklik ile ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı için ayrı ayrı kodlar belirlenmiştir. Böylelikle mazeretsiz devamsızlık hali ile hırsızlık gibi birbirinden farklı fesih sebeplerinin farklı bildirim kodları ile yapılması sağlanarak, olası sorunların önüne geçilecektir” ifadelerine yer verildi.
Düzenlemeyle yeni kodlar getirildi
Söz konusu düzenlemeyle farklı kodlarla farklı fesih sebepleri de tanımlandı. Yeni kodlar şöyle sıralandı:
- Kod 42- Gerçeğe aykırı CV sunma
- Kod 43- Şeref ve haysiyet kırıcı isnadda bulunma
- Kod 44- Cinsel tacizde bulunma
- Kod 45- İşyerine sarhoş gelme ve işveren ya da işçilere sataşma
- Kod 46- Hırsızlık ya da mesleki sırları ortaya atmak
- Kod 47- İşyerinde 7 günden fazla hapisle cezalandırılan suç işlenmesi
- Kod 48- İzinsiz haklı sebebe dayanmayan devamsızlık
- Kod 49- Ödevli olunan işleri hatırlatıldığı halde yapmamak
- Kod 50- İşin güvenliğini ve makineleri hasara uğratma
2020'de 176 bin 662 kişi Kod 29 ile işten çıkarıldı
Kurum açıklamasında Kod 29 ile işten çıkarılanlara yönelik istatistikleri de verdi. Buna göre 2018'de 233 bin 430 kişinin işten çıkarılma nedeni Kod 29 olarak gösterilirken, 2019'da bu sayı 194 bin 524, salgın yılı olan ve fesih yasağı uygulamasının olduğu 2020'de ise 176 bin 662 oldu.
SGK fesih kısıtından önceki dönemde aylık ortalama 17 bin çalışanın işten ayrılış nedeninin Kod-29 olarak bildirildiğini, fesih kısıtından sonraki dönemde bu sayının daha düşük olup aylık ortalama 15 bin kişi olduğunu belirtti.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!