Taşeron işçilerle ilgili kanuni düzenleme yolda Taşeron İşçilere Kadro Açılıyor mu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Soma'daki facia sonrasında gündeme gelen taşeron uygulamasının tamamen kaldırılmak yerine düzenleneceğini söyledi.

Taşeron işçilerle ilgili kanuni düzenleme yolda Taşeron İşçilere Kadro Açılıyor mu
  • 26 Mayıs 2014, Pazartesi 18:33

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Soma'da yaşanan maden faciasının ardından gündemde olan taşeron işçi düzenlemesinin ayrıntılarını NTV'de katıldığı bir programda anlattı. “Taşeron düzenlemesi sistemin rehabilite edilmesine ihtiyaç var” diyen Şimşek, “Taşeron siteminde aksayan kısımlar olabilir. O aksayan kısımların düzeltilmesi için çalışıyoruz. Kaldırmayı düşünmüyoruz” dedi.

KIDEM TAZMİNATLARI GARANTİ ALTINA ALINACAK
“Özellikle kıdem tazminatında bir takım sıkıntılar yaşanmıştı” şeklinde konuşan Şimşek, “Şimdi sitemini düzenleyip garanti altına alacağız. Maaşların zamanında ve tam ödenmesini garanti altına alacağız. Yıllık izinler ve kayıt dışılığı engelleme noktasına üzerimize ne düşüyorsa yapacağız” şeklinde konuştu.
KAMUDAKİ TAŞERONUN TAMAMINA KADRO YOK
Nisan ayında açıklanan ve kamuda çalışan 600 bin taşeron işçinin haklarını iyileştiren tasarıyla ilgili de ek bilgi veren Şimşek, “Bütün taşeron işçileri kamuya alınacak beklentisi son derece yanlış. Böyle bir plan ve çalışma yok. Asli hizmetlerle ilgili belki kadro gündeme gelebilir” dedi.
TEMEL SORUN ENFLASYON
Türkiye ekonomisi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, çift hanelere yaklaşan enflasyon rakamlarının Türkiye’nin temel sorunlarından biri olduğunu söyledi. “Şimşek, tek haneli enflasyon büyüme için olmazsa olmazdır. Hiç memnun değiliz” dedi.
VERGİ İNDİRİMİ YOK
Şimşek, ekonomi yönetiminin gündeminde vergi indirimi olmadığının altını çizdi.

Taşeron işçi alımı ne zaman olacak? Kadrolu işçi alımları ne zaman olacak? ne zaman memur alımı yapılacak,kadrolu işçiler ne zaman işe alınacak,
taşeronlar iş başı yapacak mı?

İşte taşeronları ilgilendiren taşeron haberleri

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, taşeron çalışanlaramaaşların tam zamanında yatması ve yıllık izin müjdesi verdi. Şimşek, Hasankeyf'te düzenlenen 3.Uluslararası Bisiklet Turnuvası'na katıldı. Burada NTV'nin sorularına yanıtlayan Bakan Şimşek, taşeron sisteme ilişkin bir soru üzerine, şu yanıtı verdi: 'Bazı alanların özel sektöre açılıp kapanması farklı, işçilerimizin ya da emeğin sömürüsü ayrı bir konu. Taşeron sisteminde şu anda aksayan yönler olabilir. Bunların rehabilitasyonu üzerinde çalışıyoruz. Örneğin geçmiş dönemde özellikle kıdem tazminatında bir takım sıkıntılar yaşanmıştı. Şimdi o sistemi yeniden düzenleyeceğiz. Maaşların zamanında ve tam olarak ödenmesini garanti altına alacağız. Yıllık izinler gibi hususlarda kayıt dışılığın engellenmesi konusunda elimizden ne geliyorsa yapacağız.'

'Herkese kadro planı yok'

'Bütün taşeron işçiler kamuya kadrolu eleman olarak alınacak beklentisi varsa son derece yanlış bir beklentidir' diyen Bakan Şimşek, 'Böyle bir plan yoktur. Özel sektörde de daha çok istismarın engellenmesine yönelik bir düzenleme yapıyoruz. Ekonomik Koordinasyon Kurulu olarak yapılan çalışmayı değerlendirdik. Bu anlamda bir çalışma bu döneme yetişecekse bu benim alanım değil' açıklaması yaptı.

Taşeron işçiye tam maaş ve izin müjdesi!

Kamuda çalışan 750 bin taşeron işçinin kadro hayali boşa çıktı. Üç bakanlığın üzerinde çalıştığı taşeron yasa taslağında kadro yok. Ücret, kıdem ve yıllık izinde yeni haklar gelirken kamuda taşeron işçiliğe açık kapı bırakıldı.

Soma faciasının ardından bütün dikkatlerin yöneldiği taşeron yasa taslağının son şeklini BUGÜN açıklıyor. Sendikaların büyük tepkisine yol açan taslakta, kamuda çalışan 750 bin taşeron işçiye 'kadro' müjdesi çıkmadı. Bakanlar Kurulu kamuda hangi işlerin taşerona yaptırılacağını tek tek belirleyecek. Taşeron sözleşmesi kamuda 3 yıl, özel sektörde 1 yıl olacak.

14 maddelik düzenleme

Hükümet'in hazırladığı taşeron taslağında kamuda çalışan yaklaşık 750 bin taşeron işçisinin kıdem tazminatı, ücret garantisi ve yıllık izin hakkına yeni iyileştirmeler getirilirken, çalışma şartlarının düzeltilmesine yönelik somut adım yer almıyor.
Taslak düzenleme toplam 14 maddeden oluşuyor. Taslağın Soma faciası öncesinde Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğü ancak olay sonrası yeni eklemelerin olabileceği belirtiliyor.

İşte taslağın ayrıntıları:

Kamu kurumları bugün olduğu gibi asli işin dışındaki yardımcı işler için taşeronlardan hizmet satın alabilecek. Ancak tasarıyla, bu yardımcı hizmetlerin listesini Çalışma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşü ve Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine
Bakanlar Kurulu belirleyecek.

Kamu asli işlerde taşeron işçi çalıştıramayacak. Ancak, yeterli nitelik ve sayıda personel olmaması durumunda bu işlerin de taşerona verilmesinin önü taslak düzenlemeyle açılıyor. Örneğin kamu hastaneleri hemşire, doktor ya da teknisyeni taşeron işçi olarak dışarıdan alamayacak. Ancak, kadrolu doktor ya da hemşire sayısının yetersiz kalması durumunda bu hastaneler taşeron yoluyla doktor ya da hemşire çalıştırabilecek.

Taşeron işçilere alt işveren maaşını ödemezse, işveren taşeron şirketin hak edişinden kesip maaşı kendisi bankaya yatıracak. Asıl işveren alt işverenin işçi ücretlerini ödeyip ödemediğini şikayet veya kendiliğinden her ay kontrol edecek.

Türk-İş itiraz raporu hazırlıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye ve Hazine'nin ortaklaşa hazırladığı taşeron taslağı Türk-İş'te tam anlamıyla hayal kırıklığına yol açtı. 14 maddelik taslağı, çalışma hayatı uzmanı 6 ayrı profesöre inceleten Türk-İş, buradan çıkacak notlar üzerinden kapsamlı bir itiraz raporu hazırlayıp hükümete sunacak.

İş güvenliğinden her iki patron sorumlu

Alt işveren işyerinde iş sağlığı ve iş güvenliğini sağlamakla yükümlü olacak. Asıl işveren, alt işverenin gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alıp almadığını gözetmek ve denetlemekle yükümlü olacak.

Sorumluluk bürokratın

Kamuda yasak olan alanlarda taşeron işçi çalıştırılması halinde, cezai sorumluluk bürokratlara yüklenecek. Bu suçu işleyen bürokratlar kıdem tazminatlarından maaşlarına kadar aylıklarının 5 katı tutarında para cezasına çarptırılacak. Ayrıca işçilerin açtığı davaları devletin kaybetmesi halinde buradan doğacak parasal cezalar ve zararlar bürokratlardan tahsil edilecek.

Kamuda çalışan taşeron işçiler kamu kurumların1 dava açmadan önce SGK'ya başvuru yapacak. SGK'ya başvuru yapılmadan dava açılamayacak. SGK uygun görüş vermezse o zaman dava açılabilecek. SGK yapılan başvuruları yanıtlamazsa, dava açmak için 90 gün beklenecek.

Taşeron işçilik, çalışma hayatının en çok tartışılan gündem maddelerinden biri. 2003 yılında yürürlüğe giren 4857 Sayılı İş Kanunu'ndaki düzenleme ile uygulama yaygınlaştı. Kanunda "alt işverenlik" adı ile tanımlanıyor. Taşeron işçilik, Soma'daki maden faciasının ardından yeniden tartışılıyor.

AB ÜLKELERİNDE 4,5 TÜRKİYE'DE İSE 1 MİLYON TAŞERON İŞÇİ VAR

Kamuda 661 bin, özel sektörde ise 572 bin taşeron işçi bulunuyor. Yani Türkiye'de bir milyonun üzerinde taşeron işçi var. Kamu kurumları arasında en çok belediyeler, KİT'ler ve yüksek öğretim kurumları taşeron işçi çalıştırıyor.

En çok temizlik ve inşaat sektöründe istihdam ediliyor taşeron işçiler. 27 Avrupa Birliği ülkesinde ise alt işveren kapsamında çalışan işçi sayısı 4 buçuk milyon civarında.

İstatistiklere göre iş kazalarının yüzde 90'a yakını taşeron olan iş yerlerinde meydana geliyor. Taşeron işverenler istihdam ettikleri işçilerle genellikle bir yıldan kısa süreli sözleşmeler yapıyor.

Taşeron işçisi bulunduğu iş yerinde tam bir yılı doldurmak üzereyken, işvereni tarafından işten çıkarılıyor. Böylece kıdeme bağlı haklarını alamıyorlar. Aslında taşeron işçiler yasal olarak işverenin asıl işlerinde çalıştırılamıyor. Ancak bu uygulamada geçerli olmuyor.

YENİ DÜZENLEME TASLAĞINDA NE VAR?

Şu sıralarda taşeron işçilerin gözü kulağı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın birlikte hazırladığı taslakta. Taslağın önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelmesi bekleniyor.

Taslağın sadece kamudaki taşeron işçileri kapsayacağı belirtiliyor. Kıdem tazminatı, ücret zammı, izin hakkı ve 3 yıllık sözleşme taslakta yer alan düzenlemeler arasında.

Taslağa göre, kamuda çalışan taşeron işçiler kıdem tazminatını artık işverenden değil devletten temin edecek.

Düzenlemeyle, kamu işverenlerine ait süreklilik arz eden hizmet alım sözleşmelerinin süreleri de 3 yıla çıkarılıyor.

Böylece, çalışanların kıdeme bağlı haklarını kaybetmelerine engel olunması hedefleniyor.

Taslakta, taşeron tarafından ödenmeyen ücretin doğrudan işçinin banka hesabına yatırılmasından alt değil asıl işverenin sorumlu olması yükümlülüğü getiriliyor.

Bu arada iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili, gözetim ve denetim yükümlülüğü de asıl işverene ait olacak.

Yeni düzenlemeyle, toplu sözleşmeden faydalanamayan taşeron işçisine, devlet işçisine yapılan zam kadar ücret zammı ödenmesi planlanıyor.

Henüz düzenleme taslak aşamasında ancak planlanan değişikliklerin hayata geçirilmesi ile kamudaki taşeron işçilerin taleplerinin önemli bir bölümü de gerçekleştirilmiş olacak.

DİSK, Türk-İş, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin çağrısıyla, “Taşeron ölüm demektir, yasaklansın” diyen binlerce kişi, Kadıköy’de bir araya geldi. “Soma’yı unutma” mesajları verilen mitingde üzerlerinde iş kazalarında ölen işçilerin fotoğraflarının bulunduğu temsili siyah tabutlar taşındı. Kadıköy Meydanı’nda düzenlenen miting için gruplar Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Tepe Natilius AVM önünde toplanarak miting alanına kadar yürüdü. ‘Taşeron çalıştırmak yerin altında da üstünde de can alıyor’, ‘Soma iş kazası değil işçi katliamı, sorumluları hesap verecek’ yazılı pankartlar taşıyan gruplar, “Soma’nın katili, taşeron devleti” ve “Maden işçisi onurumuzdur” sloganları attı. DİSK üyeleri, Soma’da ölen maden işçilerinin isimlerinin yazılı olduğu pankart taşıdı. Polis mitinge gelenleri tek tek aradıktan sonra alana aldı.

UNUTMAYACAĞIZ
Polise göre yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı mitingte konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu şunları söyledi: “Türkiye’de işçi sınıfı, günlerdir Soma’daki kardeşlerine bir söz verdi. ‘Soma’yı unutmayacağız, unutturmayacağız’ dedi. Soma’nın gerçek faillerini ortaya çıkarmak için mücadeleye devam ediyoruz. Bu ülkenin Başbakanı hâlâ 1800’lerden örnekler vererek acımızla ve aklımızla dalga geçti. Bu kaderse, neden hep bizim işçilerimizi vuruyor. Neden İngiltere’yi, Almanya’yı vurmuyor. Taziye evine gidip de taziye sahibine tokat atmak hangi kültürde, hangi gelenekte var. O taşeron yasasını bırakın Meclis’e getirmeyi, artık ağzınıza bile almayın.”

ÖZÜR DİLİYORUM
TMMOB adına konuşan Süleyman Solmaz ise “Çok söyledik. 2010’da, 2011’de, 2012’de, 2013’te ve 2014’te hep söyledik. Sözün bittiği yerdeyiz artık. Ne söyleyeyim, kime söyleyeyim. Kim söylediklerimizi dinleyecek ve uygulayacak. Bugüne kadar diğer madenlerde ölenlerden ve Soma’da ölen 301 madenciden özür diliyorum, özür diliyorum, özür diliyorum. Onların ölmelerine engel olamadım” dedi. Miting, konuşmaların ardından olaysız sona erdi.

PAYLAŞ


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık