Teğmenlere ihraç yolu açıldı
Kara Harp Okulu mezuniyet töreni sonrasında yeni mezun teğmenlerin kılıçlı yemin etmesine ilişkin başlatılan soruşturmada, alay kıdemlisi Teğmenden sonra dönem birincisi olan Teğmen Ebru Eroğlu da 'ihraç talebiyle' Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildi. Karar Eroğlu'na tebliğ edildi.
Kara Harp Okulu'nun mezuniyet töreni sonrasında toplanan mezun teğmenlerin "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" vurgulu gösterisi sonrasında yaşanan tartışmalar, öne çıkan teğmenlere yönelik soruşturmalara dönüşmüştü. Soruşturma tamamlandı. Mezuniyet sonrası teğmenlerin "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı atması ve kılıçlı yemin etmesi üzerine yapılan inceleme sonucunda dönem birincisi Ebru Eroğlu'na, "kesin ihraç talebiyle" Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edildiği tebliğ edildi.
Eroğlu ile birlikte ihracı istenen teğmen sayısı ikiye yükseldi. Teğmenler, Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu'nun 20. maddesinin C fıkrasında yer alan "Devletin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarına zarar verecek nitelikte tutum ve davranışlarda veya ağır suç veya disiplinsizlik teşkil eden fiillerde bulunmak" gerekçesiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edildi.
Ne olmuştu?
Olay, 30 Ağustos'taki mezuniyet töreninin ardından teğmenlerin kılıç çatma töreni düzenleyerek "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı atmasıyla başladı. Dönem birincisi Ebru Eroğlu'nun öncülüğünde teğmenler, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlılıklarını ifade eden bir yemin ettiler.Bu olay sosyal medyada paylaşıldıktan sonra siyasi gündemde yer buldu ve iktidar kanadından sert tepkiler geldi. Bunun üzerine teğmenler hakkında önce tahkikat, ardından soruşturma başlatıldı
"Ant içeriz ki laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşısında bizi bulacak ve kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız. Şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacağız. Ne mutlu Türküm diyene!"
Bu görüntüler sosyal medya hesaplarında da paylaşılmış, ardından ülke gündeminde ilk sıralara yükselmişti. Söz konusu gösteriyi "darbecilik" olarak nitelendiren iktidara yakın siyasetçiler teğmenlerin ihracını talep ederken, toplumun geniş kesimleri teğmenlere sahip çıkmıştı. Teğmenler hakkında önce tahkikat yürütüldü, sonra da bu tahkikat soruşturmaya dönüştü.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!