DİSK YK Üyesi Seyit Aslan: YEP ile kıdem ve ihbar tazminatları kaldırılıyor

DİSK Yönetim Kurulu üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan yeni ekonomi programı ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatlarının gasbedileceğini ifade etti.

DİSK YK Üyesi Seyit Aslan: YEP ile kıdem ve ihbar tazminatları kaldırılıyor
  • 13 Ekim 2020, Salı 10:58

Meclis'in açılmasıyla kıdem tazminatı tartışmaları yeniden alevlendi. Hükümet direk kıdem tazminatına yönelmese de açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) fiilen kıdem tazminatının kaldırılması planlanıyor. Açıklanan programda, “25 yaş altı gençler ile 50 yaşın üstünde olan çalışanların istihdam edilebilirliklerini kolaylaştırmak için daha esnek koşullar sağlanacaktır. 50 yaş üstü tam zamanlı çalışanların kısmi zamanlı çalışmaya geçişi teşvik edilecektir. 10 günden az çalışan 25 yaş altı gençlerin daha kolay istihdam edilmesine imkân sağlayacak düzenleme ile gençlerin deneyim ve beceri kazanmaları sağlanacak ve işverenlerin gençleri tercih etmesi desteklenecektir” ifadelerine yer verildi.

GENÇLER TAZMİNAT ALAMAYACAK

Buna göre sayıları milyonlara ulaşan işsiz gençlerin istihdamını kolaylaştırma adı altında süreli sözleşmelerin önünün açılacağı ifade edilirken, gençlerin ayda 5-10 gün çalıştırılarak işsizler listesinden düşürülmesi planlanıyor. Ancak bu çalıştıkları sürelerde emeklilik için gereken sigorta primleri yatmayacak. Bu gençlerin hem emekli olmaları zora girecek hem de kıdem ve ihbar tazminatı alamayacaklar. İşveren ise asgari ücretli işçi başına 868 TL SGK primini ödemekten kurtulacak.

50 yaş ve üzerindekiler ise tam zamanlı çalışmadan kısmi zamanlı çalışmaya geçerlerse, gelir vergisi istisnasından yararlanacak. Ancak çalışma süreleri düşeceği için aylık gelirleri düşecek. İşveren bir kişinin yapacağı işi, iki işçiye paylaştıracak. 50 yaş üstü çalışanlar kolay iş bulmuş gibi olacak ancak bulduğu iş karın doyurmayacak. Üstelik kıdem tazminatı hakları olmayacak. Esnek çalışma modeliyle iş hayatına tümden belirli süreli sözleşmelerin getirilme riski doğacak. Belirli süreli sözleşmelerle çalışanların kıdem ve ihbar tazminatıyla işe dönüş davası açma hakkı tümden yok olacak.

AMAÇ KIDEMİ BUDAMAK

DİSK Ynetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, işçilerin haklarına karşı geliştirilen saldırıları değerlendirdi.

İktidarın kıdem tazminatını budamak için her yolu denediğini belirten Aslan, bunun için iktidarın şimdi de 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçileri belirli süreli sözleşmelerle çalıştırmasının yaygınlaştırılması yöntemini bulduğunu söyledi. Aslan, “Bu gruptaki işçiler için belirli süreli sözleşme ile çalıştırılması demek en az 15-20 yıl kıdem tazminatı hakkı olmadan çalışmasıdır” diye belirtti.

‘KAPSAMLI SALDIRI’

İktidarın belirli süreli sözleşmelerle işçileri çalıştırmasının kıdem tazminatının gasbedilmesi anlamına geldiğini ifade eden Aslan, sözleşmeyle çalışmanın kayıt dışı işçiliği arttıracağını söyledi. Aslan, “Patronlar kıdemi vermemek için bir yıl dolmadan giriş çıkış yaparak işçinin bütün güvencesini ortadan kaldıracak. Aynı zamanda sendikalı ve güvenceli çalışmaya da darbe vurulacak. Sözleşmeyle çalıştırma en az kıdem tazminatının gaspı kadar kapsamlı bir saldırıdır” diye konuştu.

‘İŞÇİLERE BİR ŞEY ÇIKMAZ’

Bakan Berat Albayrak’ın açıkladığı paketin yeni bir paket olmadığını ve ekonominin kötüleştikçe yeni paketlerin hazırlandığını dile getiren Aslan, paketlerin ortak yönünün ise işçi haklarını işverenlere kaynak olarak vermek olduğuna dikkat çekti. Aslan, “İşçiler ücretsiz izin uygulamalarının, işten atmaların son bulmasının isterken, bakan bu saldırıları devam ettirecek bir program açıkladı. Programın amacı daha fazla işsizlik, yoksulluktan öte bir şey değil. Bu paketlerden işçi sınıfının yaşamlarının kolaylaştıracak hiçbir şey çıkmaz ve çıkmayacaktır” ifadelerini kullandı.

BİRLEŞİK MÜCADELEYE

İşçilerin haklarına karşı saldırıların katmerleşerek devam ettiğini ve salgının faturasını ödemeyeceklerini ifade eden Aslan, işçilerin insanca yaşayacağı bir düzen için mücadele etmenin herkesin ortak görevi olması gerektiğinin altını çizdi ve şunları ekledi:

“Kıdem tazminatı ve belirli süreli iş sözleşmeleri dahil saldırı yasalarına karşı üretimden gelen gücümüzü ortaya koymaktan geri durmayacağız.”

‘İŞÇİLER İNİSİYATİF ALMALI’

İktidarın işçi haklarına yönelik saldırılarının engellenmesi için birlik olmak gerektiğini vurgulayan Aslan, işçilerin fabrikalarda mücadele örgütleri kurması ve inisiyatifi ellerine alması gerektiğini kaydetti. Konfederasyonlara çağrıda bulunan Aslan, “Türk-İş ve Hak-İş kıdem tazminatının gaspına izin vermiş sendikalar olarak tarihe geçmek istemiyorlarsa, öncelikle iktidarın ve sermayenin yanında değil işçi ve emekçilerin yanında yer almalılar. Konfederasyonumuzun çağrılarına yanıt verip ortak mücadele için adım atmalılar” şeklinde konuştu.

BİRLEŞME İHTİYACI

“Açlığa, yoksulluğa, işsizliğe, sürü bağışıklığına, savaş ve sömürü politikalarına, kayyım atamalarına, siyasi baskılara karşı mücadelenin ortaklaşmasının zemini her zamandan daha güçlüdür” diyen Aslan, “Sorunları sadece seçim sürecine tahvil ederek saldırıları püskürtemeyiz. En acil talepler etrafında tüm emek ve demokrasi güçlerinin birleşik mücadelesine ihtiyaç var” dedi


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık