Hak-İş'in Bakanlığa sunduğu 1 Milyon kamu ve taşeron işçisini ilgilendiren TİS teklifinin tam metni!

Hak-İş Bakanlığa kamu işçiler, 4/D'li sürekli işçiler, mevsimlik işçiler ve kadro dışı kalan taşeron işçiler için KAMU KESİMİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ(TİS) teklifini Bakan Selçuk'a iletti.

Hak-İş'in Bakanlığa sunduğu 1 Milyon kamu ve taşeron işçisini ilgilendiren TİS teklifinin tam metni!
  • 09 Temmuz 2019, Salı 20:31

Teklifte;

---*Maaş zamları,

---*696 KHK ile geçişi yapılan işçilerin günlük ücretleri,

---*Mayıs ve Eylül ayları içinde birer defaya mahsus olmak ve başkaca bir ödemeyi etkilememek üzere 1.250TL toplamda 2.500 TL ‘ek ödeme’,

---*Tüm taşeron işçilerin kamuda kadroya geçilmesi hedefi ile 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçilerinin (KİT’ler, HBYS çalışanları, Çağrı Hizmetleri Çalışanları, Personel gideri yüzde 70 in altında kalan hizmet alımlarında çalışanlar, yemekhane hizmetleri ve araçlı hizmet alımlarında çalışanlar) daimi işçi kadrolarına geçirilmesi

---*Tayin ve becayiş

---*Özel güvenlik görevlisi olarak çalışan işçilere kimlik ve izin

---*Aile ve Çocuk Yardımının devlet memurları ile eşit miktarda ödenmesi

gibi önemli maddeler yer aldı.

Hak-İş kamu toplu iş sözleşmelerine ilişkin talebini iletmek üzere, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile bir araya geldi.

TEKLİFTE DİKKAT ÇEKEN AYRINTILAR

Yaklaşık bir milyon kamuda ve belediye şirketlerinde çalışan işçiler ile kadro dışı kalan taşeron işçileri ilgilendiren teklifin tam metnini yayınlıyoruz.

HAK-İŞ, BAKAN SELÇUK’LA BİR ARAYA GELDİ

Hak-İşGenel Başkanı Mahmut Arslan Başkanlığındaki HAK-İŞ heyeti kamu toplu iş sözleşmelerine ilişkin talebini iletmek üzere, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile bir araya geldi.

Konfederasyona bağlı 62 bin işçiyi ilgilendiren kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü görüşmeleri kapsamında Genel Başkan Mahmut Arslan, 5 Temmuz 2019 tarihinde Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a HAK-İŞ’in taleplerini iletti.

'696 KHK İLE TAŞERONDAN KADROYA GEÇEN İŞÇİLER DE ÇERÇEVE PROTOKOLE DAHİL EDİLMELİ'

Arslan, HAK-İŞ 2019 yılı kamu toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolü kurulu tarafından hazırlanan teklifleri Sayın Bakan’a sunduklarını, ayrıca çalışma hayatının temel sorunları, toplu iş sözleşmesini doğrudan ve dolaylı olarak ilgilendiren konulara ilişkin görüşlerini ifade ettiklerini söyledi. Kamu işyerlerindeki üyelerimizin yaşadıkları sorunları da dile getirdiklerini söyleyen Arslan, “696 sayılı Kararname ile kadro alan kamuda çalışan yaklaşık 1 milyona yakın arkadaşımızın yaşadığı sorunları ifade ettik ve onlar için kamu toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolüne dahil edilmesini istediğimiz hususları arz ettik” dedi.

Bakan Selçuk’un büyük bir dikkat ve nezaketle talep, teklif ve görüşlerimizi dinlediğini, notlar aldığını söyleyen Arslan, heyette bulunan sendikalarımızın başkan ve yöneticilerinin de kendi sendikaları ve işyerleri ile ilgili sorunlarını dile getirdiğini ifade etti. Arslan, “Son derece verimli, karşılıklı saygı ve sevgi içerisinde çok güzel bir toplantıyı sonuçlandırmış olduk” dedi.

TABAN ÜCRET VE İYİLEŞTİRME TALEBİ

Arslan, HAK-İŞ’in ücret zamlarına ilişkin talebini de açıkladı. Arslan, şunları kaydetti:

“Biz kamuda 4.250 TL brütün altında ücret alan arkadaşlarımızın ücretlerinin öncelikli olarak 4.250 TL bürüte çekilmesini, bu yükseltmeden sonra tüm işçilerin toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihindeki aylık çıplak brüt ücretlerine 360 TL, günlük brüt çıplak ücretlerine 12 TL iyileştirme yapılmasını, bu yükseltme ve iyileştirmeler yapıldıktan sonra işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine birinci altı ay için yüzde 15, iki, üç ve dördüncü altıncı aylarda da enflasyon artı yüzde 5 refah payı ilave edilmesini talep ediyoruz.

MAYIS VE EYLÜL'DE 1.250 TL EK ÖDEME

Sosyal yardımlarda da bir kısım iyileştirmeler yaptık. Ek ödemeler daha öncede bir defa yapılıyordu. Bizim talebimiz mayıs ve eylül aylarında 1.250’şer TL’lik bir ek ödeme yapılması. Yine sosyal yardımlarda birinci yıl 575 TL, ikinci yıl 650 TL sosyal yardım, yemek yardımında yine brüt çalışma günleri için birinci yıl 20 TL, ikinci yıl 22 TL. Aile ve çocuk yardımı devlet memurlarına ödenen aile ve çocuk yardımı ödenmesini ancak eşleri de çalışıyorsa aynı yardımında eşlere de verilmesi ve bir de giyim yardımı konusunda 500 ve 600 TL olarak ödenmesini talep ediyoruz.”

Arslan, toplu iş sözleşmelerinde bunların dışındaki var olan maddelerin ücret zamları oranında artırılması, olmayanların da taleplerimiz dikkate alınarak dahil edilmesini istediklerini söyledi.

MEVSİMLİK VE GEÇİCİ İŞÇİ TALEPLERİ

Arslan, HAK-İŞ’in taleplerini de ana hatlarıyla basın mensuplarıyla paylaştı. Arslan, şunları kaydetti:

“Birincisi geçici ve mevsimlik işçilerimizin başta Orman Genel Müdürlüğü’nde çalışan yangın işçileri olmak üzere, ÇAY-KUR Genel Müdürlüğü’nde çalışan arkadaşlarımızın geçen yıl olduğu gibi bu yıl da vizelerinin verilip, 9 ay 29 gün çalışmalarını ÇAY-KUR’da da en az 6 aylık süreyle çalıştırılmaları konusundaki hem kararnamede yer alan hem de tarafımızla imzalanmış protokol ile desteklenmiş hususun yerine getirmesini istiyoruz. Şu anada kadar Maliye Bakanlığı’ndan bir vize kararı henüz çıkmadı. Dolayısıyla burada arkadaşlarımız büyük bir beklenti içerisinde. Orman Genel Müdürlüğü’nde yangınla mücadele ediyoruz. Bu gerçekten hem ülkemiz ormanları, hem ülkemizin güvenliği hem de çalışanlarımızın geleceği için son derece önemli. ÇAY-KUR’da şu anda arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyorlar. Orada da sürelerin dikkate alınarak bir an evvel vizelerin verilmesini istiyoruz.

TAŞERONDAN KADROYA GEÇEN İŞÇİLER

İkincisi 696 kararname ile kadro kapsamına alınan ve sayıları 1 milyonu bulan arkadaşlarımız ile kadro alamayan ve KİT’lerde kadro kapsamı dışında kalan arkadaşlarımızın 2018 yılı ücret zamları ne yazık ki Yüksek Hakem Kurulu tarafından belirlenen yüzde 4 yüzde 4 şeklinde kalmıştır. HAK-İŞ olarak bu konuda yaptığımız pek çok görüşmeye rağmen, şu anada kadar bu arkadaşlarımızın enflasyon farkları ödenmedi. Biz 2020 Ekimini beklemeden bu yıl ki kamu sözleşmelerinin içerisine bu arkadaşlarımızın da dahil edilerek kamuda yapılacak toplu iş sözleşmesi ile elde edilecek hakların ve sosyal hakların bu arkadaşlara da uygulanmasını talep ediyoruz. Gerçekten ciddi bir mağduriyet var. Binlerce arkadaşımızın bu konuda talepleri var.”

ENFLASYON FARKI VE ÇERÇEVE PROTOKOLE DAHİL EDİLMESİ

Yaklaşık 400 bin HAK-İŞ üyesinin özellikle enflasyon farkı talebine ilişkin dilekçeleri bulunduğunu ve bu dilekçelerin sadece görsellerini Sayın Bakan’a takdim ettiğini ifade eden Arslan, “HAK-İŞ’in büyük bir odası bu dilekçelerle dolu. Bakanlıkta uygun bir yer bulur bulunmaz bu dilekçeleri bakanlığa teslim edeceğiz. Bu arkadaşlarımızın talepleri de enflasyon farkının kendilerine ödenmesi ve çerçeve protokole kendilerinin dahil edilmesidir” dedi.

“Masada Sonuçlandırılmasını Umut Ediyoruz”

Arslan, “Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bazı sendikalarımız son aşamaya geldiler. Bazıları grev, bazıları uyuşmazlık kararı alma aşamasında. Toplu iş sözleşmelerinin kısa zamanda, masada uzlaşma ile sonuçlandırılmasını umut ediyoruz. Sayın Bakanımız ile de bu duygu ve düşüncelerimizi paylaştık. HAK-İŞ, üyelerimizin razı olmadığı, çalışanların razı olmadığı hiçbir toplu iş sözleşmesini bugüne kadar imzalamamıştır, burada da üyelerimizin talepleri doğrultusunda, toplu sözleşme müzakerelerini sonuçlandırmak için çaba sarf edeceğiz. Umarım grev kararı, grev uygulaması yapılmadan toplu iş sözleşmelerini hep birlikte sonuçlandırmış oluruz” dedi.

Hak-İş'in Bakanlığa sunduğu teklifin tam metni ise şöyle;

 

 

 

 

 

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık