Kamuda Temel ücret gruplarının üçe düşecek olması ne anlam ifade ediyor?

KİT'lerde görevli sözleşmeli personelin ücret grupları son olarak 03/11/2011 tarihli ve 28104 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2011 yılında uygulanacak ücretlerin tespitine ilişkin 21/10/2011 tarihli ve 2011/T-20 sayılı Yüksek Planlama Kurulu Kararında düzenlenmiştir. Toplu Sözleşmenin devreye girmesinden sonra YPK kararı çıkmamış aşağıda belirtilen alt ve üst tutarlara memur zammı oranında ilaveler yapılmıştır.

Kamuda  Temel ücret gruplarının üçe düşecek olması ne anlam ifade ediyor?
  • 06 Nisan 2017, Perşembe 0:56

Buna göre şuanda geçerli sözleşmeli personel pozisyonlarına ait temel ücretler aşağıda gösterilmiştir. Burada belirtilen tutarlara 2011 yılından bu yana memur zammı oranında ilaveler yapılarak uygulama sürdürülmektedir. KİT Yönetim Kurulları bu gruplarda belirtilen tavan ve taban arasında kalmak kaydıyla ilgili unvanların temel ücretlerini belirlemeye yetkilidir.

1. Grup (En Düşük Temel Ücret 1.689-TL, En Yüksek Temel Ücret 2.674-TL)

Asistan Hava Trafik Kontrolörü, Atölye Şefi, Avukat, Başeksper, Başkontrolör, Başmühendis, Başmimar, Baştabip, Baştabip Yardımcısı, Diş Tabibi, Eczacı, Eksper, Grup Başmühendisi, Hava Trafik Başkontrolörü, Hava Trafik Kontrolörü, Kaptan, Kılavuz Kaptan, Kontrolör, Koruma ve Güvenlik Müdür Yardımcısı, Merkezi Satınalma Uzmanı, Mimar, Müdür Yardımcısı, Mühendis, Pilot, Stajyer Hava Trafik Kontrolörü, Şehir Plancısı, Tabip, Teknik Amir, Teknik Şef, Teknik Uzman, Tekniker, Uzman (Tebabet Uz.Tüz.'ne Göre), Uzman Tabip, Veteriner.

2. Grup (En Düşük Temel Ücret 1.491-TL, En Yüksek Temel Ücret 2.324-TL)

Ajans Amiri, Amir, Başhemşire, Başrepartitör, Biyolog, Çocuk Eğitimcisi, Çözümleyici, Dekoratör, Desinatör, Çocuk Gelişimcisi, Diyetisyen, Eğitim Uzmanı, Ekonomist, Fizikçi, Gar Şefi, İstasyon Şefi, İstatistikçi, İtfaiye Şefi, Jeofizikçi, Jeolog, Jeomorfolog, Kimyager, Kontrolör Yardımcısı, Koruma ve Güvenlik Amiri, Koruma ve Güvenlik Amir Yardımcısı, Koruma ve Güvenlik Grup Şefi, Koruma ve Güvenlik Şefi, Laboratuar Şefi, Makinist (TCDD), Matematikçi, Merkezi Satınalma Uzman Yrd. Muhasebeci, Mütercim, Öğretmen, Pedagog, Programcı, Psikolog, Sağlık Eğitimcisi, Sistem Programcısı, Sivil Savunma Amiri, Şef, Şeftren, Şube Şef Yardımcısı (TCDD), Teknik Öğretmen, Teknik Ressam, Teknisyen (Uçak Helikopter Teknisyeni-Uçucu), Tercüman, Uzman, YHT Makinisti, AIM Memuru.

3. Grup (En Düşük Temel Ücret 1.390-TL, En Yüksek Temel Ücret 2.040-TL)

AFTN Memuru, Amir Yardımcısı, Antrenör, Başteknisyen, Başveznedar, Bilgisayar İşletmeni, Grafiker, Hemşire, Konstrüktör, Laborant, Makinist, Makinist Yardımcısı (TCDD), Muhasebeci Yardımcısı, Programcı Yardımcısı, Repartitör, Ressam, Revizör, Sağlık Memuru, Sağlık Teknisyeni, Sayman, Stajyer AIM Memuru, Sürveyan, Şef Yardımcısı, Teknisyen, Topograf, Uzman Yardımcısı, Vagon Teknisyeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Veteriner Sağlık Teknisyeni, Veznedar, Unvanları 4 üncü Grupta Sayılanların Yükseköğrenimlileri.

4. Grup (En Düşük Temel Ücret 1.299-TL, En Yüksek Temel Ücret 1.796-TL)

Anbar Memuru, Apron Memuru, ARFF Memuru, Aşçı, Ateşçi, Başdağıtıcı, Başpuantör, Daktilograf, Cer Muayene Memuru, Dağıtıcı (PTT), Endeks ve Faturalama Memuru, Dava Takip Memuru, Enformasyon Memuru, Geçit Bekçisi (TCDD), Gişe Memuru, Haberleşme Memuru, Hareket Memuru, Hostes, İş Makinası Sürücüsü, İtfaiyeci, Kondoktör, Koruma ve Güvenlik Görevlisi, Köprü Operatörü, Makascı, Makinist Yardımcısı, Manevracı, Memur, Mutemet, Pazarlama ve Dağıtım Memuru, Pazarlamacı, Puantör, Raportör, Sağlık Teknisyen Yardımcısı, Santral Memuru, Satınalma Memuru, Satış Memuru, Sekreter, Şoför, Tahsildar, Teknisyen Yardımcısı, Tren Teşkil Memuru, Unvanları 5 inci Grupta Sayılanların Yükseköğrenimlileri.

5. Grup (En Düşük Temel Ücret 1.246-TL, En Yüksek Temel Ücret 1.604-TL)

Bahçıvan, Bekçi, Çocuk Bakıcısı, Dağıtıcı, Hastabakıcı, Hayvan Bakıcısı, Hizmetli, Kaloriferci, Postacı.

Konuya ilişkin güncel gelişmeler

Uzun zamandır tartışılan KİT'lerde temel ücretin yeniden düzenlenmesi konusunda hazırlanan taslağı daha önce de gündeme getirmiştik. Son olarak taslağın rafa kaldırıldığını belirtmiştik. (ilgili haber için tıklayınız)

Haberimiz üzerine haber konusu, Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısında tekrar gündeme getirildi. Toplantıda Memur-Sen'in talep, önerilerini dile getiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Temel Ücretler Grubu Konusu ve Havacılık Tazminatı konusunda olumlu cümle bekliyoruz" dedi. Yalçın'ın açıklamasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "KİT'lerde sözleşmeli personel ücret gruplarının 5'ten 3'e indirilmesi konusu EKK'da karar aşamasında" olduğunu ifade etti. (haberin tamamını okumak için tıklayınız)

DPB tarafından hazırlanan 3'lü ücret grubu taslağı paylaşılmadığından konuyu unvan bazında incelememiz şuan için mümkün değildir. Ancak ücretlerin 3 grupta düzenlenmesi halinde daha geniş tavan ve taban aralığı içerisinde, daha fazla unvanın yer alacağı da açıktır.

Temel Ücretler 3 Grup Olarak Yeniden Düzenlenince Ne Değişecek?

Öncelikle konuya ilişkin önemli bir düzenlemeye değinmekte yarar görüyoruz. 21/10/2011 tarihli ve 2011/T-20 sayılı Yüksek Planlama Kurulu Kararının 8'inci maddesi ücretlerin yeniden düzenlenmesini ele almaktadır: "(1) Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarında (özelleştirme kapsam ve programında olanlar dahil) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvele dahil pozisyonlarda çalışan sözleşmeli personel ile Sümer Holding'de 527 sayılı KHK'nın 31'inci maddesine istinaden istihdam edilen sözleşmeli personelin ücretlerinde, sözleşmeli personelin dahil olduğu gruba ait en düşük ve en yüksek temel ücret miktarları arasında kalınması kaydıyla, görevin niteliği ve önemi, görev yerinin özelliği, personelin eğitim düzeyi ve hizmet süresi, görevde yükselme yönetmeliğine göre bir üst unvan grubuna ait ücret düzeyi gibi hususlar ile kuruluşun hiyerarşik yapısı ve mali imkanları dikkate alınarak ayarlama yapmaya ilgili teşebbüs ve bağlı ortaklık yönetim kurulu yetkilidir.

(2) Bu şekilde yapılacak ücret ayarlamaları sonucu oluşacak toplam maliyet artışı, söz konusu sözleşmeli personel grubuna ait toplam temel ücret maliyet tutarının %5'ini hiçbir şekilde aşamaz. Sümer Holdingde 527 sayılı KHK'nın 31'inci maddesine istinaden istihdam edilen sözleşmeli personele ilişkin maliyete esas olan %5'in hesaplanmasında toplam sözleşme ücret maliyet tutarı esas alınır."

Özetle, grup içerisinde yapılacak ücret artışlarının sonucunda oluşacak toplam maliyet o grubun toplam temel ücret tutarının %5'ini aşamayacaktır. Bu durumda yapılacak iyileştirmenin bazı KİT'lerdeki bazı unvanlara yapılacak küçük artışlarla sınırlı kalacağı görülmektedir. Ayrıca, KİT'lerdeki ücret çizelgesinin de yıllar içerisinde yerleşmiş olduğu düşünüldüğünde durumun böyle olacağını görülmektedir.

İş riski ve coğrafi durum ne oldu?

DPB tarafından hazırlanan taslakta üç yenilik dikkat çekmekteydi

- Temel ücret grupları 5'ten 3'e düşürülmesi

- İş yerinin coğrafi durumu temel ücret hesaplanmasında dikkate alınması

- işin riskinin temel ücret hesabında dikkate alınması

Sayın Bakan'ın ve Memur-Sen'in açıklamalarından temel ücret grupları 5'ten 3'e düşürülmesi yönünde yeni bir çalışma yapılacağı anlaşılmakta. Coğrafi durum ve iş riskine ilişkin düzenlemelerin yeni çalışmada bulunacağı ya da bulunmayacağı konusunda ise bir açıklamaya rastlamadık. Coğrafi durum ve iş riskine ilişkin düzenlemeler olmadan sadece grup sayısının düşürülmesinin çok sınırlı bir personel grubu için ufak artışlar olarak iyileşme sağlayacağını düşünmekteyiz. Bu açıdan yeni çalışmada da bu hususlara yer verilmesinde fayda görüyoruz.

ÖZEL GÜVENLİK HAKLARI

BİZİ TAKİP EDİN  https://www.facebook.com/ozelguvenlikhaklari.org/


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık