Sendika yöneticileri muaf belgesi alamıyor
16.4 milyon işçinin pandemi yasaklarından muaf tutulduğu "tam kapanma"da sendika yöneticileri ise kısıtlamalardan muaf olduklarına ilişkin görev belgesi alamıyor.
Murat UYSAL
İstanbul
AKP İktidarının “Tam kapanma” diye açıkladığı ancak milyonlarca işçinin muaf tutulduğu pandemi kısıtlamalarında sendika yöneticileri ise kısıtlamalardan muaf olduklarına ilişkin görev belgesi alamıyor. “Kapanmada işçilerin sorunları devam ediyor ama sendikası işçinin yanında olamıyor” diye tepki gösteren sendika yöneticileri, sendika tarafından hazırlanan belgelerle işyerlerine gittiklerini söylüyor.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezinin (DİSK-AR) raporuna göre, “Tam kapanma” sürecinde istihdamın yaklaşık yüzde 61’ini oluşturan 16.4 milyon işçi fabrikaları, atölyeleri, şantiyeleri doldurmaya devam ediyor. Kapanmada çalışan 16.4 milyon işçinin arasında kamu alanında hizmet veren belediye işçileri de yer alıyor.
DİSK’e bağlı Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan, “Bu tam kapanma değil, işçiler çalışıyor. Özellikle belediyelerde işçiler yoğun bir tempoda çalışmaya devam ediyor. Çalışan işçilerin sorunları da büyüyor. Bunları çözmek bizim işimiz ancak işçiye ulaşmakta zorluklar yaşıyoruz” diyor.
‘İŞÇİ ÇALIŞTIRILIRKEN ÖRGÜTÜNDEN UZAKLAŞTIRILAMAZ’
İçişleri Bakanlığından izin talebinde bulunduklarını ancak yedi genel merkez yöneticisinden sadece üçüne izin çıktığını anlatan Arıkan, “Şube başkanlarına, şube yöneticilerine izin verilmedi. E-devlet üzerinden, işyerlerinden izin almaya çalışıyoruz fakat buralardan da alamıyoruz. Valiliklere, kaymakamlıklara yönlendirildik, buralarda muhatap bulamadık. Şimdi şubelerimizde belgeleri hazırladık, bu belgelerle işçilerin yanında olmaya çalışıyoruz. Her şeye rağmen yine alanlardayız” diye konuştu. Arıkan, “İşçi arkadaşlarımız bile çalışma alanının dışında olduğunda engelleniyor, cezalarla karşı karşıya kalıyorlar. Bunlar hem işçi hem de sendika için ciddi handikap. İşçi çalışırken sınıfsal örgütlerden uzaklaştırılması kabul edilebilir bir şey değil” diyor.
‘ALANLARDA OLACAĞIZ’
Çalışmaya devam eden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi işçilerinin üyesi olduğu Sağlık-İş de işçilerle buluşmakta zorluk yaşıyor. Sağlık-İş İstanbul Şube Başkanı Nedime Mutlu Yıldırım, “İşçilerle yan yana gelemediğimizde taleplerimizi sosyal medyadan duyurmaya çalışıyoruz” diyor. Cerrahpaşa’da işçiler 17 günlük kısıtlamalardan önce TUHİS’in dayattığı sözleşmeye karşı eyleme geçmiş 1 hafta boyunca dekanlık önünde toplanıp taleplerini haykırmıştı.
Zorunlu hizmet sektöründe çalışan BEDAŞ işçileri ise kapanmanın ikinci günü YHK’nin yüzde 6’lık zam teklifine karşı iş bırakmıştı. Eylemlere ara verilen BEDAŞ’ta Tes-İş İstanbul 1 No’lu Şube Yöneticisi Ali Çatkın, “İzinlerle ilgili problemler yaşıyoruz. Ayın 7’sine kadar bir iznimiz var ancak daha sonrası için ne olacağını biz de bilmiyoruz” dedi. İşçilerle temsilciler ile sürekli görüşme halinde olduklarını söyleyen Çatkın, “Ne olursa olsun biz şantiyede, alanlarda olmaya devam edeceğiz” dedi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!