Sendikalar Suriyeliler dışındaki sığınmacıların çalışmasından sorun yok
Sendikalar Suriyeliler dışındaki sığınmacıların işsizliği artırmayacağını savunurken aynı işyerindeki Türk işçilerin yüzde 10’u ile sınırlanmasının önemine işaret ettiler Suriyelilerin ardından Irak, Afganistan, Pakistan gibi üçüncü ülkelerden gelen sığınmacılara da çalışma hakkı tanınmasına sendikacılar temkinli yaklaştı. Mesleki özelliklerin önemine vurgu yapan sendikacılarda, Suriyeli sığınmacıların aynı işyerindeki Türk işçilerin yüzde 10’u ile sınırlandırılmasını içeren 15 Ocak tarihli yönetmelik, Suriyeliler dışındaki mültecilere de uygulandığı sürece sorun yaşanmayacağı görüşü hâkim.
ARTIK HEPSİ ÇALIŞMA İZNİNE SIĞINABİLECEK ARTIK HEPSİ ÇALIŞMA İZNİNE SIĞINABİLECEK
İŞÇİ VE İŞVEREN SENDİKALARI SON KARAR İÇİN NE DEDİ?
TİSK Genel Sekreteri BÜLENT PİRLER: İhtiyaca hizmet eder, önemli olan mesleki nitelikleridir
Daha önceki yönetmelikte yüzde 10 kotası var. Önemli olan, istihdam edileceklerin mesleki nitelikleridir. Vatandaşlarımızın çalışmayı tercih etmediği işlerde istihdamı, ekonominin belirli ihtiyaçlarının giderilmesine hizmet edecektir. Maliyetler içerecek mesleki eğitimleri devlet desteklemeli.
TÜRK-İŞ Genel Mali Sek. RAMAZAN AĞAR: İşsizliği etkilemez ancak kota uygulanması gerekir
Şu anda zaten inşaat sektöründe yaygın yabancı işçi çalıştırılıyor. Türkiye, sığınmacı kabul ediyorsa aç bırakacak hali yok. Mültecilere çalışma hakkının, işsizliği çok büyük oranda etkileyeceğini düşünmüyorum. Suriyelilerde olduğu gibi diğer ülke vatandaşı mültecilerde de işyerlerinde kota uygulanması gerekiyor.
Öz İplik İş Sendikası Başkanı MURAT İNANÇ: Yüzde 10 kota korunursa kayıt dışılık da azalmış olur
Tekstil sektöründe 2015 yılında 21 bin kişi işten çıkarıldı. Oysa sektörde bir kapasite daralması söz konusu değil. Tekstildeki işten çıkarmalar kayıt dışına kaçılmasından kaynaklanıyor. Yüzde 10 kota korunduğu sürece sığınmacılara çalışma izninde problem yok. Böylece kayda girerler ve kayıt dışı azalır.
İŞVERENLERİN YÜZDE 44’Ü ‘İZİN VERİLMEMELİ’ DEMİŞTİ
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) Hacettepe Üniversitesi ile yaptığı çalışmaya göre, Adana, Gaziantep, Hatay, Mardin ve Şanlıurfa gibi yoğun göç alan illerde işverenlerin yüzde 44’ü Suriyelilere kesinlikle çalışma izni verilmemesini isterken, yüzde 35.7’si belli işlerde kısmi/ geçici; yüzde 14.1’i her türlü işte geçici; yüzde 2.1’i her türlü işte kalıcı, yüzde 4.1’i de belli işlerde kalıcı çalışma izni verilmesinden yana olduğunu belirtmişti.
SURİYELİ ÇALIŞTIĞI YERDE ENFLASYONU YÜZDE 2.5 DÜŞÜRDÜ
Suriyelilerin ardından, üçüncü ülkelerden sığınmacılara da çalışma hakkı getirilirken, Merkez Bankası, Suriyeli göçmenlerle ilgili bir araştırma yayımladı. Merkez Bankası, kiraları ve gayrimenkul fiyatlarını artırdıkları konusunda kamuoyundaki yaygın kanaatin aksine, Suriyeli göçmenlerin enflasyonu düşürücü etkileri olduğunu belirtti. Suriyelilerin yoğun olduğu illerde 2012-2014 arasındaki enflasyonun, diğer yerlere göre yüzde 2.5 oranında daha düşük olduğu kaydedildi. Buna gerekçe olarak ise Suriyelilerin kayıt dışı çalıştırılması nedeniyle mal ve hizmetler sektöründe maliyetlerin, dolayısıyla da fiyatların düşmesi gösterildi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!