Ülkelere göre haftalık çalışma saatleri analizi
Analizde değerlendirilen haftalık çalışma saatlerinde Fransa, 35 saat ile en alt sınırdaki ülke oldu. Türkiye, haftalık çalışma saati olan maksimum 45 saat ile ortalamanın üstünde kalan ülkelerden biri
İSTANBUL - İnsan kaynakları danışmanlık firması Mercer'ın, çalışanların gerçekte ne kadar zamanlarını iş yaparak geçirdiklerini ölçmek amacıyla gerçekleştirdiği Haftalık Çalışma Saatleri Analizinde, yıllık izin politikalarının dışında 16 ayrı ülkenin haftalık çalışma saatleri karşılaştırıldı.
Analizde değerlendirilen haftalık çalışma saatlerinde Fransa, 35 saat ile en alt sınırdaki ülke oldu.
Almanya, Fransa'yı 38 saat ile takip ederken, Çin, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Japonya, Meksika ve ABD'de haftalık çalışma saati 40 olarak belirtildi.
Analiz sonucunda, 45 saat ile Avrupa ülkeleri ve ABD'nin üzerinde çalışma periyotuna sahip Türkiye'yi, bölgesel farklılıklar gösteren Avustralya ve Kanada, 44 saati aşmamak kaydıyla Brezilya ve 45 saati aşmamak kaydıyla Güney Afrika'nın izlediği görüldü.
Mercer analizinin haftalık periyot değerlendirilmesinde İngiltere, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ise maksimum 48 saatle en yüksek çalışma saati düzenlemesi getiren ülkeler olarak sıralandı. Türkiye, haftalık çalışma saati olan maksimum 45 saat ile ortalamanın üstünde kalan ülkelerden biri oldu.
Mercer Türkiye Genel Müdürü Sibel Yücesan, çalışma saatlerini, hukuki düzenlemelerle ortaya konan rehber ilkelerin belirlediğini, ancak pratik uygulamalar, kültürel alışkanlıklar ve rekabet koşullarının zorlamaları bulunduğunu belirtti.
Japonya'da çalışanların büyük bölümünün geç saatlere kadar kültürlerinin bir yansıması olarak çalıştığını anlatan Yücesan, ''Uzun çalışma saatleri ülkelerin verimli veya çalışkan olduğunu göstermiyor. O saatlerdeki elde edilen üretim ve çıktı ve işin kalitesi çalışma saatlerinin uzunluğundan daha önemli. Türkiye'de beyaz yakalılarda 45 saatin altında uygulamalar var. Genelde aralığı 40-45 saat olarak belirleyebiliriz'' değerlendirmesinde bulundu.
Mercer'in 60'tan fazla ülkede yapılan araştırmalar sonucu, kanunlar çerçevesinde ve sözleşmelerle belirlenen iş süreçleri için referans kaynak durumundaki Evrensel Yan Hak ve İstihdam İlkeleri (Worldwide Benefit & Employment Guidelines) raporuna dayandırılan analize göre ülkeler ve haftalık çalışma saatleri şöyle:
Avustralya: 38-46 saat
Brezilya: Maksimum 44
Kanada: Eyaletlere göre maksimum 40-44-48 saat
Çin: 40 saat
Çek Cumhuriyeti: 40 saat
Fransa: 35 saat
Almanya: 38 saat
Hindistan: Maksimum 48 saat
İtalya: 40 saat
Japonya: 40 saat
Meksika: 40 saat
Güney Afrika: Maksimum 45 saat
Birleşik Arap Emirlikleri: Maksimum 48 saat
İngiltere: Maksimum 48 saat
ABD: 40 saat
Türkiye: Maksimum 45 saat
GOTHENBURG BAŞLADI
İsveç'in Gothenburg kentinde bazı işletmeler altı saatlik çalışma mesaisini başlattı.
Bu haftada 30 saatlik çalışma anlamına geliyor.
Türkiye'de çalışma bakanlığı verilerine göre haftalık mesai saati 45 saat.
OECD verilerine göre, Türkiye'de çalışanlar yılda ortalama 1832 saat çalışıyor.
İsveç'te yılda ortalama 1609 saat çalışılıyor.
Kıyaslama yapıldığında, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de haftalık çalışma saati 47 saat.
İsveç'te işsizlik oranı ise yüzde 6,4 seviyesinde.Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 9,6.
TOYOTA 13 YIL ÖNCE GEÇMİŞTİ
Japon otomobil devi Toyota, uygulama genel anlamda tartışılmaya başlamadan 13 yıl önce 6 saatlik mesaiyi devreye soktu.
Stockholm'daki birçok işletme de günde altı saat çalışıyor.
Uygulama geliştirme şirketi Filimundus'un CEO'su Linus Feldt, daha önce verdiği röportajların birinde, "Sekiz saatlik çalışma mesaisi herkesin düşündüğü kadar verimlilik değil" dedi.
FORTUNE: ABD DERS ALMALI
Fortune dergisinde yer alan bir analizde, ABD hükümetinin İsveç'in bu kararından önemli dersler alması gerektiğini yazdı.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!