Yargıtay: Fazla rapor alan işçi savunması alınmadan işten atılır
Yargıtay İçtihatları Birleştirme Kurulu, bu kez işçileri yakından ilgilendiren bir karar vermek için toplandı.
Kurul, sık sık rapor alan işçinin savunması alınmadan iş akdinin feshedilebileceğine karar verdi.
İş Kanunu’na göre, işçinin sık sık rapor alması durumunda işveren iş sözleşmesini geçerli nedenle feshedebilir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesi uyarınca işçinin raporlu olduğu gün sayısı işyerindeki kıdemine göre belirlenen ihbar süresini 6 hafta geçerse işveren işçiyi ihbar tazminatı ödemeden işten çıkartabilir.
Yargıtay da bu konuda açılan davalarda, iş akışının engellenmesi nedeniyle kısa süreler içerisinde çok sık rapor alan işçinin bu süreler aşılmamış olsa da iş sözleşmesinin feshedilebileceği yönünde kararlara imza atıyor.
Gelelim esas soruna…
İşverenin haklı nedenle iş akdini feshetmesine ilişkin açılan davalarda, iş davalarına bakan Yargıtay 22. Hukuk Dairesi ile Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin verdiği kararlar arasında görüş ayrılığı olduğu için konu Yargıtay İçtihatları Birleştirme Kurulu gündemine getirildi.
Görüş ayrılığı yaşanmasına neden olan konu ise fazla rapor alan işçinin işten atılmadan önce savunmasının alınıp alınmayacağı…
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin savunması alınmadan iş akdinin feshedilmeyeceği yönünde kararlara imza atarken, Yargıtay 22. Hukuk Dairesi ise savunma alınmadan iş akdinin sona erdirileceği yönünde kararlara imza atıyordu.
İçtihatları Birleştirme Kurulu İş Kanunu’nun 25. maddesinin 1/b maddesini masaya yatırdı. Kurul, iş akdinin feshedilebileceğine karar verdi.
İşte o madde:
“Madde 25 - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I- Sağlık sebepleri: b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.”
4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. ve 25 maddelerinde düzenlenen haklı nedenle derhal fesih hakkı ile iş sözleşmesinin sona erdirilmesinde haklı bir nedenin varlığı aranıyor. Haklı bir sebeple iş sözleşmesi fesih edilenler kıdem ve ihbar tazminatı da alamıyor.
Bu nedenle, Yargıtay İçtihatları Birleştirme Kurulu’nun kararı çalışanlar için hayati önem taşıyor.
Yargıtay İçtihatları Birleştirme Kurulu’na tüm Yargıtay üyeleri katılabiliyor. İlk oylamada, toplantıya katılan üyelerin üçte ikisinin oyu belirleyici oluyor. İlk turda yeterli çoğunluk sağlanamayınca oylama ikinci tura kalır. İkinci turda da toplantıya katılan Yargıtay üyelerinin salt çoğunluğunun oyu verilecek kararı belirliyor.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!