CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya'dan TYPler İçin hükümete çağrı
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı resmi okullarında çalıştırılan ‘özel güvenlik görevlilerine’ 12 ay süresiz çalışma hakkı sağlamak amacıyla, Milli Eğitim Bak Kaynak: Yıldırım Kaya'dan hükümete çağrı
Yıldırım Kaya konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “2017 yılında İŞKUR bünyesinde Toplum Yararına Programı (TYP) başlatılmıştır. Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğine eklenen geçici bir maddeyle de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okulların güvenliğinin sağlanmasına yönelik TYP uygulanabileceği hükmü getirilmiştir.” dedi.
Kaya, yönetmelikte yapılan değişiklikle, resmi okullarda görev alan okul özel güvenlik görevlilerinin bir dönemde 8 ay olmak üzere, toplamda en fazla 24 ay çalıştırılmaya başladıklarını söyledi.
Yargıtay’ın TYP kapsamında çalışanların işçi statüsünde olduklarına karar verdiğini söyleyen Kaya, “Ancak TYP kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çalışan okul özel güvenlik görevlileri ile diğer kurumlarda TYP kapsamında çalışanlar işçilik haklarından yararlanamıyor.” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okul özel güvenlik görevlilerinin asgari ücretle, haftada 45 saat çalıştığını, fazla mesaiye kaldıkları halde fazla mesai ücreti alamadıklarını açıklayan Kaya, “Anayasal hakları olan sendikaya üye olma haklarını da kullanamamaktadır. 8 aylık üç dönem kesintili çalıştırıldıkları için Kıdem Tazminatı hakları da verilmemektedir.” dedi.
Resmi okul özel güvenlik görevlilerinin sözleşmelerinin 30 Haziran 2020’de sona ereceğini hatırlatan Kaya, “Yeni bir düzenleme yapılmazsa 24 ayını tamamlayanlar işsiz kalacak. Tamamlamayanlar da 4 ay işsiz kaldıktan sonra, kura çekilişinde çıkarlarsa 8 ay daha çalışma hakkı kazanacaktır.” uyarısında bulundu.
TYP kapsamında çalıştırılan okul özel güvenlik görevlilerinin 12 ay süresiz çalışmak istediklerini söyleyen Kaya, açıklamasında, “24 ayda işi öğrenip kapının önüne koyulmak istemiyorlar.” ifadesine de yer verdi.
Kaya, “Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde uzmanlık gerektiren bir işi yaparken; Anayasadan ve kanunlardan kaynaklanan haklarını dahi kullanamayan resmi okul özel güvenlik görevlilerine, 12 ay süresiz çalışma hakkı verilerek mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir. “ çağrısında bulundu.
Kaya TBMM’ye verdiği soru önergesinde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları sordu:
TYP kapsamında resmi okullarda çalışan özel güvenlik görevlilerinin süresiz çalıştırılması için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Yoksa böyle bir çalışma yapılacak mıdır?
Resmi okul güvenlik görevlilerinin süresiz çalıştırılmamasının gerekçeleri nelerdir?
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda TYP kapsamında kaç özel güvenlik görevlisi çalıştırılmaktadır?
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın TBMM’ye verdiği soru önergesi:
2017 yılında İŞKUR bünyesinde Toplum Yararına Programı (TYP) başlatılmıştır. Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğine eklenen geçici bir maddeyle de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okulların güvenliğinin sağlanmasına yönelik TYP uygulanabileceği hükmü getirilmiştir.
Yönetmelikte yapılan değişiklik kapsamında; resmi okullarda görev alan “okul özel güvenlik görevlileri”, bir dönemde 8 ay olmak üzere, toplamda en fazla 24 ay çalıştırılmaya başlanmıştır.
Yargıtay, TYP kapsamında çalışanların işçi statüsünde olduklarına karar vermiştir. Ancak TYP kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çalışan okul özel güvenlik görevlileri ile diğer kurumlarda TYP kapsamda çalışanlar işçilik haklarından yararlanamıyor.
Bakanlığınıza bağlı resmi okul özel güvenlik görevlileri asgari ücretle, haftada 45 saat çalışmakta; fazla mesaiye kaldıklarında fazla mesai ücretini de alamamaktadır. Anayasal hakları olan sendikaya üye olma haklarını da kullanamamaktadır. 8 aylık üç dönem kesintili çalıştırıldıkları için Kıdem Tazminatı hakları da verilmemektedir.
Resmi okul özel güvenlik görevlilerinin sözleşmeleri 30 Haziran 2020’de sona erecektir. Yeni bir düzenleme yapılmazsa 24 ayını tamamlayanlar işsiz kalacak. Tamamlamayanlar da 4 ay işsiz kaldıktan sonara, kurada çıkarlarsa 8 ay daha çalışma hakkı kazanacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde uzmanlık gerektiren bir işi yaparken; Anayasadan ve kanunlardan kaynaklanan haklarını dahi kullanamayan resmi okul özel güvenlik görevlilerine, 12 ay süresiz çalışma hakkı verilerek mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir.
Bu bilgiler kapsamında;
TYP kapsamında resmi okullarda çalışan özel güvenlik görevlilerinin süresiz çalıştırılması için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Yoksa böyle bir çalışma yapılacak mıdır?
Resmi okul güvenlik görevlilerinin süresiz çalıştırılmamasının gerekçeleri nelerdir?
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda TYP kapsamında kaç özel güvenlik görevlisi çalıştırılmaktadır?
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!