Güvenlik’ lokomotif oldu, kozmetik üretimi Dubai’ye de uzandı

KIRKLARELİ Vize’de 11 çocuklu bir ailenin “10 numarası” olan Ahmet Çetin, ilk ve orta öğrenimini Vize’de tamamladıktan sonra yönünü çizdi:

Güvenlik’ lokomotif oldu, kozmetik üretimi Dubai’ye de uzandı
  • 09 Temmuz 2020, Perşembe 13:12

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne gireceğim, SAT komandosu olacağım. Hedefine ulaştı, SAT komandosu oldu.

15 Şubat 1996’da Yunanistan’la yaşanan Kardak krizi nedeniyle bölgede “savaş durumu uçuşu” yapan helikopterdeki 11 kişilik timde yer aldı.

Helikopter Aksaz Deniz Üssü’ne dönüşte radar seviyesinin altında seyrederken pervane dev dalgalarla temas etti, denize çakıldı. Kazada 5 komando şehit oldu, 6 kişi yaralı kurtuldu.

Ahmet Çetin, durumu ağır da olsa yaralı kurtulanlar arasındaydı. İyileştikten sonra TSK’da göreve dönemedi, emekli oldu.

Bir süre Ulusoy Tekstil’de görev yaptı. Özel sektörde çalıştığı dönemde “özel güvenlik sektörü”nde fırsat gördü. Ticareti köyde odun kömürü işi yapan babasından öğrenmişti, 1998’de ilk şirketini kurdu:

●Çetin Özel Güvenlik Hizmetleri.

Şirketi kurarken İsrail’e gitti, özel güvenlik elemanlarına eğitim veren okulları gezdi, bilgi aldı. Özel güvenlik işinde kendine önce Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) hedef seçti.

Zamanla güvenlik hizmeti Trakya Bölgesi’ndeki farklı şirketleri kapsadı. Atatürk Havalimanı’nda THY’nin kargo bölümünde güvenlik hizmeti verdi.

Somali’ye kadar uzanıp, Mogadişu Havalimanı’nda iş yaparken, Süleyman Kozuva ile birlikte “yap-işlet-devret” modeliyle havalimanının işletmesini aldı. Daha sonra havalimanı işindeki hissesini Kozuva’ya devretti.

Fildişi Sahilleri’nde de havalimanı ihalesine girdi. Son ikiye kalmışken, yakın çalışma arkadaşı Somali’deki bir saldırıda vuruldu, EBOLA salgını başladı. Bunun üzerine o ihaleye yüklenmekten vazgeçti.

2000 yılında Atak Servis ve Tesis Yönetimi şirketini kurup, faaliyet alanını genişletti. Zamanla “Çetin Group” çatısı oluşturan Ahmet Çetin’in öyküsünün kalan bölümünü kendisinden dinleyelim:

- 2004 yılında Çerkezköy OSB’de temizlik kimyasalları üretmek üzere yatırıma başladık. Hunca’nın eski yöneticisi arkadaşımız Gabi Şaul, “Kimyasal işine girmişken kozmetik üretimine de yönelin” dedi. Böylece kozmetik üretimine girmiş olduk.

Atak Kozmetik’in üretim yelpazesinde 104 farklı ürün olduğunu belirtti:

- Atak Kozmetik, ihracat da yapıyor. İhracatımız 12-13 milyon dolar düzeyinde.

Kozmetik üretiminde de dışa açıldıklarını bildirdi:

- Hintli ortakla Dubai’de 4 milyon dolarlık yatırım yaptık. Nisan ayında üretime de başladık.

Çetin Sosyal Hizmetler, ÇEMOBSAN Metal derken grubun büyüdüğünü kaydetti:

- Çerkezköy OSB’de 3 fabrikamız var. Şimdi bir kozmetik fabrikası da Kapaklı OSB’de yapıyoruz. 50 milyon liralık bir yatırım olacak.

Grubun lokomotifinin, amiral gemisinin güvenlik- temizlik işi olduğunu vurguladı:

- 470 milyon lira dolayında ciromuz var. 7 bini aşkın personelle hizmet veriyoruz.

Görüntülü platform üzerinden görüşürken, eşi Seval Çetin bir iş için araya girdi. Ahmet Çetin, eşini tanıştırdı:

- Seval Hanım, Çetin Group Başkan Yardımcısı. Finansa Seval Hanım bakıyor.

Ardından şu mesajın altını çizdi:

- Biz “yerli ve milli” özel güvenlik şirketiyiz…

SAT komandosu Ahmet Çetin, 1996’daki helikopter kazasından ağır yaralı kurtulması sonrası bir anlamda ikinci hayatını yaşıyor.

22 yıla 7 bin kişiye istihdam yaratan başarı öyküsü sığdırmakla kalmıyor, okullar yaptırıp Milli Eğitim’e bağışlıyor, öğrencilere burs veriyor…

Oğlu üretimi seçti, ÇEMOBSAN’ı kurdu

ÇETİN Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin’in oğlu Atakan Çetin, Koç Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Almanya’ya lisans üstü eğitime gitti, bir süre Henkel’de çalıştı.

Ahmet Çetin, 2017’de Türkiye’ye dönen oğluna sordu:

- Planın nedir? Grubumuzda, bizimle aynı işleri mi yapacaksın?

Atakan Çetin yanıtladı:

- Üretim beni heyecanlandırıyor. Üretim yapmak isterim.

Bunun üzerine oğluna bir fabrikayı işaret etti:

- Üretimi durmuş bir fabrikanın makinelerini almıştık. Fason mobilya üretimi yapacaktık.

Atakan Çetin, kolları sıvadı, ÇEMOBSAN devreye girdi. Ahmet Çetin, ÇEMOBSAN’ın faaliyetini özetledi:

- Mobilya aksamları üretiyor. Oğlum şirketi başarıyla yönetiyor.

Personel, şirket sahibinden daha hızlı kredi alıyor

KONUTDER Başkanı, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas’la DÜNYA YouTube kanalında sohbet ederken, konut kredilerindeki rekor başvuruyu sordum:

- 19 günde 2019’un tamamından daha fazla konut kredisi başvurusu oldu. Bunu neye bağlıyorsunuz? Yanıtında şu noktanın altını çizdi:

- Normal zamanda konut kredisi başvuruları ayda ortalama 40 bin dolayında olur. 2019’da aylık ortalama 2 binlere düşmüştü. Dolayısıyla bir ayda 100 bin başvuru olunca, 2019’un tamamını geride bıraktı.

Başvuruların krediye dönüşmesi konusundaki beklentisini merak ettim, anlattı:

- Özellikle kamu bankaları kredi kullandırmada çok istekli. Dolayısıyla başvuru sahiplerinin kredibilitesinde bir sıkıntı yoksa kredi verilir.

Düzenli, belirli düzeyde geliri olanların krediye erişiminin daha kolay ve hızlı olduğunu vurguladı:

- Esnaf, ticaret erbabı, şirket sahipleri gibi başvuru sahiplerinin işlemi daha uzun sürebiliyor. Öyle ki, personel, çalıştığı firmanın sahibinden daha hızlı kredi alabiliyor.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık