Özel güvenlik çalışanlarının grevi, ekonomiyi etkilemeye başlıyor
Kuzey Denizi’ndeki platformlara petrol işçilerini taşıyan helikopter terminallerindeki görevlilerin de katılmasıyla, 11. haftasına giren özel güvenlik çalışanları grevi etkisini giderek artırıyor.
Norveç’te çarşamba günü 11. haftasına giren özel güvenlik çalışanları grevi etkili oluyor. Ücretlerin iyileştirilmesi talebiyle başlatılan ve şimdiye kadar dokuz kez genişletilen grev kapsamında şu an toplam 2 bin 468 özel güvenlik çalışanı grevde.
Son olarak Kuzey Denizi’ndeki petrol platformlarına işçi taşıyan helikopter terminallerindeki özel güvenliklerin de greve katılması grevi güçlendirdi. Şirketlerin ekonomik kaybının haftada bir milyar krona kadar çıkabileceği belirtiliyor.
“Heliport” da denilen helikopter terminallerinden Stavanger, Bergen, Florø, Kristiansund, Brønnøysund ve Hammerfest’teki havaalanlarına bağlı olarak altı tane bulunuyor ve petrol işçileri, güvenlik görevlileri olmadan bu helikopterlere binemiyorlar.
Equinor şirketinin Norveç’e bağlı platformlarında bir haftadır fazla mesai yapan ve eve dönmek için bekleyen 2 binden fazla petrol işçisi olduğu belirtiliyor. Birçok işçi de işe gitmek için bekliyor. Florø’daki helikopter pisti ile Brønnøysund ve Kristiansund’daki helikopter pistleri güvenlik grevi nedeniyle tamamen kapalı.
"PETROL ÜRETİMİNİN DURDURULMASI GEREKEBİLİR"
Equinor’un Norveç kıta sahanlığındaki basın sözcüsü olan Morten Eek, mevcut durum devam ederse büyük kayıp riskiyle karşı karşıya olduklarını açıkladı. Morten Eek, “Birkaç platformda üretimi durdurmamız gerekebilir. Ek olarak, yeni kuyuların sondajının durdurulması haftada 200 milyon kronluk bir kayba neden olabilir” dedi. Ayrıca birçok projenin de ertelenme riski taşıdığını, sadece iki projenin haftada 900 milyon kron maddi zarar verebileceğini vurguladı.
Batı Norveç’in Securitas’taki sendika bölge temsilcisi olan Hilde Thue, Florø’daki helikopter pistindeki özel güvenlik çalışanlarından biri. Hilde Thue, “Petrol endüstrisinde insanları götürüp getirmede özel güvenlik çalışanlarının ne kadar önemli olduğunu bilen çok az kişi var” diyerek, check-in, yolcuların, bagajların ve kargoların güvenlik kontrolünün yanı sıra helikopterlerin yüklenmesi ve boşaltılması gibi önemli işleri olduğunu belirtti. Ayrıca, helikopterlerdeki herkesin platformlara taşıma sırasında giymesi gereken giysilerin bakımının da kendilerinin sorumluluğunda olduğunu ekledi.
"SABİT VE İSTİKRARLI BİR GELİRİ HAKEDİYORUZ"
Grevin müzakere heyetinde de bulunan Thue, grevi sona erdirecek anahtarının işverenin elinde olduğuna dikkat çekerek, “Sabit bir maaş için iyi bir çözümle gelirlerse grev biter. Sabit ve istikrarlı bir geliri hak ediyoruz” dedi.
Özel güvenlik çalışanlarının grevinde taraflar, yeni bir toplu sözleşme teklifi üzerinde anlaşmak için diyalog halindeler.
Norsk Arbeidsmandsforbund (Norveç İşçi Sendikası) Lideri Anita Johansen, “Birbirimizden o kadar uzak değiliz, ancak sabit maaş prensip olarak bizim için çok önemli” dedi.
PARAT SENDİKASI 2 KASIM’DA UZLAŞTI
Norveç Sendikalar Konfederasyonuna (LO) bağlı Norveç İşçi Sendikası ve Mesleki Örgütlerin Merkez Konfederasyonu’na (YS) bağlı Parat Sendikası’na üye özel güvenlik çalışanları ise 16 Eylül’de birlikte greve gitmişlerdi. Parat Sendikası bir buçuk ay sonra işveren örgütü “NHO Service ve Handel” ile alaşarak 2 Kasım’da grevi sonlandırmış, Norveç İşçi Sendikası ise 2 bin kişi ile greve devam etmişti.
Parat Sendikası saatte 4,50 kron genel ek artış ve gece ve hafta sonu ek çalışmaları için 2 kron saat ücretinde anlaşmaya varmıştı ve bunun üzerine Securitas ve Avarn Security’deki 420 özel güvenlik görevlisi iş başı yapmıştı.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!