Araç bakımında doğru bilinen yanlışlar

Aracın periyodik ve doğru bakımı hem sürüş güvenliği hem de aracın ömrü açısından oldukça önemlidir. Ancak araç bakımıyla ilgili kamuoyunda bilinen bazı bilgiler, pek çok araç sahibi için ileride ciddi sorunlara neden olabilecek problemleri beraberinde getirmektedir. Bu büyük problemler ise bütçeleri doğrudan etkileyen giderlere neden olmaktadır. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, hem sürüş güvenliği hem de aracın ömrü açısından araç sahiplerinin yapmaları ve yapmamaları gerekenleri paylaştı

Araç bakımında doğru bilinen yanlışlar
  • 05 Ekim 2021, Salı 19:42

Motor sıcakken aracın yıkanması

Araç bakımında yapılan en kritik hatalardan biri de halâ sıcakken  motoru yıkamaktır. Ayrıca deterjanlı ve sabunlu su kullanmak da araca zarar verir. Her araç sürücüsünün bu görüş hakkında farklı düşünceleri olsa da motor deterjan ile temizlenmemeli ve motorun soğuması beklenmelidir. Çünkü sıcak motor soğuk su ile temas ettiğinde çatlar ve hasara yol açar.

Lastiklerin gereğinden fazla ya da az şişirilmesi

Araç kullanıcıları lastiklerin gereğinden az ya da fazla şişirilmesinin yakıt tüketiminde tasarruf sağlayacağını düşünür. Ancak lastiklerin hava basıncının az ya da fazla olması, yakıt tüketiminde tasarruf sağlamadığı gibi lastiğin kendisinin yanı sıra aracın sürüş şeklini de önemli oranda etkiler. Bu nedenle doğru lastik hava basıncı için mutlaka otomobilin kitapçığı kontrol edilmeli veya servis yetkilisinden bilgi ve yardım alınmalıdır.

Standartından geniş lastik kullanımı aracın yol tutuşunu arttırır

Araç fabrika değerlerinin üstünde, geniş tabanlı ve dolayısı ile standartından daha ağır lastik kullanmak, aracın yol tutuşunu ve güvenliği arttırmayacağı gibi, standart lastik ebatlarına uygun olarak imal edilen ön ve arka mekanik parça ve bağlantı elemanlarının zamanından önce aşınmasına ve değişim gerekliliğine yol açabilir.

Aracın fırça ile daha iyi temizleneceğini düşünmek

Her araç sahibinin yaptığı hatalardan bir diğeri de aracın yıkanırken fırça kullanılmasıdır. Genel bir yaygın düşünce olan aracın fırça ile daha iyi temizleneceği düşüncesi yanlış bir bilgidir. Fırça kullanmak aracı çizerek hasar verecektir. Araç yıkanırken fırça yerine sünger ya da uygun diğer temizlik materyalleri kullanılmalıdır.

Egzoz temizliği yaparken tazyikli su tutmak

Araç bakımında sıklıkla karşılaşılan durumlardan biri de egzozların yanlış temizlenmesidir. Egzoz temizliğinde oldukça titiz davranılmalı ve destek alınmalıdır. İçindeki susturucuların yardımıyla motor sesini azaltmasından zehirli gaz salınımına kadar birçok farklı işlevi yerine getiren egzozu temizlerken, direkt olarak suya maruz bırakılmamalı, içine bez benzeri maddeler sokulmamalıdır. Bu durum egzozdaki kirleri derine itebilir ve egzozu delebilir.

Tasarruf sağlamak için hava filtresinin değiştirilmesi

Yakıt tasarrufu için hava filtresinin tipinin  değiştirilmesi oldukça yaygın olan yanlış bir bilgidir. Bu bilgi sadece karbüratörlü araçlar için doğrudur. Enjeksiyonlu araçlarda hava filtresini değiştirmek motorun performansını arttırsa da yakıt tüketimini azaltmaz.

Fren mesafe güvenliği için hidrolik yağı kontrolü

Fren hidroliğinin kaynama sıcaklığı normalde 250°C'dir. Fakat fren hidroliği, yapısı gereği zamanla havadan nem alarak etkisini yitirir ve buna bağlı olarak kaynama sıcaklığı zamanla düşer. Fren hidroliğinin iyi durumda olup olmadığını anlamak için kaynama sıcaklığına (kaynama noktasına) baktırmak gerekir. Havadan alınan nem ve tekerleklerdeki yüksek ısı sebebi ile kaynama noktası düşen hidrolik sıvısı, ön ve arka balataları itme gücünü kaybetmesi sebebiyle, araç fren sistemi gerektiği gibi görevini yapamayacak ve kaza kaçınılmaz olacaktır. 2 ve üstü yaşlı araçlarda bu kontrol, sürücünün ve araç içindekilerin güvenliği açısından en önemli husustur.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık